Deputatul PAS Adrian Băluțel spune că partidul de guvernământ nu are încă o decizie finală privind o, posibilă, reformă administrativă, iar în condițiile de război și criză economică ea ar presupune  anumite riscuri.

Adrian Băluțel a evitat să spună dacă o reformă administrativă ar avea loc până la alegerile locale generale programate pentru anul viitor. El declarat pentru POLITIK.MD că au loc discuții în interiorul partidului de guvernământ, în ce perioadă ar putea avea loc și cum ar trebui să să se întâmple în cazul unor eventuale schimbări la nivelul administrațiilor.

„Există o viziune și ea pornește din perspectiva că cetățeni trebuie să beneficieze de servicii mai bune, iar primarii să dispună de mai multe resurse financiare. O decizie finală încă nu este, ea va fi anunțată, se discută dacă este oportun în situația de criză actuală de făcut schimbări majore în structura administrației publice locale”.

Adrian Băluțel a mai spus că în condițiile de criză economică și de securitate anumite schimbări, profunde, la nivelul administrațiilor ar fi un pas riscant.

„Trebuie să înțelegem că orice reformă este un angajament de eficiență, noi avem factorul extern, război ,criza economică, inflație, să perturbe mașinăria administrativă la nivel local comportă anumite riscuri. Trebuie să tratăm acest subiect cu maximă seriozitate indiferent de ciclurile politice”,  a menționat Adrian Băluțel.

Recent, și premierul Natalia Gavrilița a declarat că, la moment, autoritățile din  Moldova se gândesc la implementarea unei reforme administrative care va ajuta la dezvoltarea localităților. Premierul a mai spus că autoritățile nu au un răspuns negativ și că în timpul apropiat vor veni cu un concept de reformă administrativă.

Republica Moldova a revenit în anul 2003 la sistemul sovietic de împărțire administrativă în raioane. Astăzi, există  32 de raioane, 13 municipii și două unități teritoriale autonome recunoscute: UTA Găgăuzia și Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stânga Nistrului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE