Cancelarul german Angela Merkel a obţinut o victorie triumfală în alegerile legislative de duminică, partidul său (CDU/CSU) însumând 41,5% din voturile exprimate, potrivit rezultatelor oficiale provizorii, informează AFP.
Aliatul său liberal (FDP) cu care a format Guvernul până acum este înlăturat din Bundestag pentru prima dată în istoria RFG nereușind să atingă pragul de 5% din voturi (4,8%).
Partidul social-democrat SPD, cu care Merkel ar trebui în mod logic să discute despre o "mare coaliție", a obținut 25,7% din voturi.
Verzii au înregistrat o scădere sensibilă, cu 8,3% din voturile exprimate (cu 2,3 puncte procentuale mai puţin ca la alegerile precedente), iar Die Linke (stânga radicală) a scăzut cu 3,3 puncte procentuale, la 8,6%.
O nouă mișcare anti-euro, Alternative für Deutschland (AFP), creată anul acesta a obţinut, 4,7%, mai puțin de cele 5% necesare pentru a fi reprezentată în camera inferioară a parlamentului.
Prezența la vot a fost de 71,5%, puțin mai bună decât cea de 70,8% în 2009.
Merkel a vorbit duminică de un "super rezultat" al partidului său la alegerile legislative din Germania şi a promis "patru noi ani de succes".

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE