Sub conducerea Angelei Merkel, alianta conservatoare a obtinut, duminica cel mai mare procentaj inregistrat in alegerile de dupa unificarea Germaniei. Esecul usturator al iberalilor o va indrepta insa pe Merkel catre o alianta cu rivalii social-democrati.
Sectiile de votare din Germania s-au inchis la ora 19, ora Moldovei. Potrivit primelor exit poll-uri, alianta Uniunea Crestin-Democrata/Uniunea Crestin-Sociala a obtinut circa 42% din voturi, o performanta nemaiatinsa din 1990. Insa aliatii liberali din FDP ai Angelei Merkel nu au reusit sa depaseasca pragul de 5% pentru accederea in Bundestag, pentru prima data in istoria Germaniei Federale. Prezența la vot a fost de 41,4%, mai mult decât procentul de 36,1% înregistrat la aceeași oră în 2009.
Social-democratii au obtinut intre 26% si 26,5% din voturi, cu putin peste pragul catastrofal de 25%, care presupune schimbarea de urgenta a conducerii partidului.
Sondajele le dadeau social-democratilor intre 26 si 30% din voturi. Aceleasi sondaje ii plasau pe crestin-democrtatii lui Merkel la circa 39%. Prin urmare, cancelarul a inregistrat un adevarat succes.
In Bundestag va mai intra Partidul Verzilor, aliat traditional al social-democratilor, care a obtinut 8%. Stânga radicală Die Linke a obținut 8,5%, în timp ce partidul anti-sistem al Piraților nu a reușit să treacă pragul electoral.
Marea surpriza a fost partidul anti-sistem si anti-european Alternativa pentru Germania, care a obtinut 4,5%. Pentru un partid abia creat este o performanta, iar la alegerile europene din 2014 se anunta un partid de luat in seama, care va ”fura” in special din voturile liberalilor si ale crestin-democratilor. Rezultatul, foarte apropiat de pragul electoral, nu exclude posibilitatea ca in urmatoarele ore, partidul eurosceptic sa fie dat drept castigator al unor mandate in Bundestag.
Tradus in mandate, rezultatul CDU/CSU inseamna circa 306 mandate din totalul de 616 din Bundestag. Analistii estimeaza insa ca pentru obtinerea majoritatii absolute, Merkel va apela la o mare coalitie cu social-democratii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE