Inflaţia în zona euro încetineşte mai rapid decât s-a estimat, în timp ce condiţiile de creditare bancară ar trebui să se îmbunătăţească până la sfârşitul anului, a declarat joi preşedintele BCE, Mario Draghi, transmite Reuters, citată de Agerpres.ro.
De asemenea, şeful BCE a afirmat la conferinţa băncilor centrale de la Casablanca că Spania a adoptat în ultimele luni măsuri importante pentru echilibrarea finanţelor sale publice. Recentele măsuri adoptate de Spania pentru reducerea deficitului au fost extrem de importante iar “eforturile spaniole merită să fie recunoscute”, susţine oficialul BCE.
Referindu-se la inflaţie, Draghi a explicat că acum nivelul este aproape de obiectivele BCE, aşa cum a fost prezentat în ultimele estimări iar BCE apreciază că riscurile privind inflaţia sunt în mare parte echilibrate. Rata anuală a inflaţiei în zona euro a rămas la nivelul de 2,4% în luna iunie 2012, acelaşi nivel înregistrat şi în luna mai 2012, conform unei estimări preliminare publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Este pentru a 19-a lună consecutiv când rata inflaţiei în zona euro este peste ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană (BCE), care vrea să menţină creşterea preţurilor sub, dar în apropiere de două procente.
Creşterea creditării în zona euro depinde în principal de cerere iar în acest moment este extrem de importantă dezvoltarea creditării, a apreciat şeful BCE.
Săptămâna trecută, BCE a decis să coboare dobânda de bază cu un sfert de punct până la 0,75%, cel mai scăzut nivel de la crearea zonei euro. În plus, BCE a redus şi dobânda la depozitele overnight la nivelul zero.
De la lansarea monedei euro la 1 ianuarie 1999, BCE a modificat dobânda de referinţă de 36 de ori (de 18 ori în creştere şi de 18 ori în scădere) dar nu a redus niciodată costul creditului sub pragul de 1%.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE