colajDupă o perioadă în care a evitat să comenteze evenimentele politice și schimbările survenite la Guvern, după formarea AIE-3, Maia Sandu sparge tăcerea. Într-un comentariu postat pe pagina sa de pe o rețea de socializare, fostul ministru al Educației critică dur schimbările survenite la Ministerul Educației după numirea noului ministru, Corina Fusu, informează Politik.md.
Maia Sandu, care a obținut susținerea masivă a cetățenilor după implementarea unei serii de reforme, dezaprobă faptul că pentru liberala Corina Fusu ”apartența politică este, se pare, criteriul principal în selectarea echipei”. Fostul ministru susține că un minister trebuie condus, în primul rând, cu sprijinul tehnicienilor.
”În cei trei ani la minister, niciodată nu le-am vorbit colegilor de acolo despre partid. Actuala ministră a vorbit despre PL chiar de la prima ședință. Doi din cei trei viceminiștri pe care i-am avut și secretarul de stat nu au fost membri de partid și aceasta nu a fost o problemă pentru partidul care m-a delegat. Pentru PL apartența politică este, se pare, criteriul principal în selectarea echipei. Foștii mei colegi de la minister primesc ordine prin telefon de la oameni din afara instituției care fac referință la înțelegeri cu președintele PL... Nu așa funcționează o instituție de stat. Iar capital politic poți obține doar atunci cînd sistemul merge bine și se indreaptă în direcția corectă, dar pentru asta el trebuie condus cu sprijinul tehnicienilor, nu al politrucilor.
Ministerul Educației are cea mai puternică echipă dintre toate instituțiile publice. Acest lucru ar putea deveni un avantaj enorm pentru noua conducere a ministerului și pentru PL, în general, dacă acestia ar reuși să depășească frica de a comunica cu oameni care nu sînt membri PL. Mai multe produse, la care s-a lucrat timp de aproape doi ani, sînt gata pentru lansare sau sînt la etapa de definitivare: Cadrul național de referință pentru revizuirea curriculară, Programul național pentru atragerea și menținerea în sistem a cadrelor didactice de calitate (și asistența financiară în valoare de 15 milioane de dolari promisă de Banca Mondială pentru implementarea programului), Standardele pentru cadrele didactice și altele. Conducerea ministerului ar putea obține un sprijin popular imediat dacă ar promova și implementa aceste politici. Pentru aceasta trebuie să comunice cu oamenii care lucrează la aceste documente, șefi de direcții, consultanți, în special cu consultantul internațional finanțat de Comisia Europeană, care în ultimii doi ani și jumătate a fost călăuza ministerului în promovarea reformelor. Din păcate, pentru moment, sfetnicul principal al noii conduceri este "cel mai abil" cumpărător de autobuze școlare și cel care, timp de mai mulți ani, a stîns dijmă din sector”, scrie Maia Sandu pe pagina sa de pe o rețea de socializare.
Amintim că odată cu numirea Corinei Fusu în funcția de ministru al Educației, mai multe persoane din echipa ce implementase până acum reforme au demisionat din proprie inițiativă sau au fost eliberate din funcție. Printre aceștia se numără și viceministra Liliana Nicolaescu-Onofrei. Aceasta a declarat că, indirect, i s-a sugerat să plece din funcție, nefiind membră a Partidului Liberal.
Totodată, una dintre primele inițiative ale liberalei Corina Fusu, fiind în noua sa funcție, a fost criticată de societatea civilă. Pornirea acesteia de a modifica ”Regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct în instituţiile de învăţământ general”, elaborat anterior de echipa predecesoarei sale, Maia Sandu, a fost calificată de societatea civilă drept o măsură ce ar permite ulterior numirea a directorilor de școală pe criteriu de partid.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE