colajDiscuțiile de astăzi dintre reprezentanții celor două părți: Chișinău și Tiraspol au durat mai bine de 3 ore, în cadrul cărora au fost discutate un șir de probleme legate de transportarea mărfurilor pe căile ferate, care tranzitează regiunea transnistreană, anunță Politik.md.
Potrivit reprezentantei Tiraspolului, Nina Ștanski, agenții economici din regiunea transnistreană trebuie să achite serviciile transportului oferit de Chișinău, oamenii de afaceri fiind nemulțumiți de faptul că suferă cheltuieli prea mari.
„Dacă până acum agenții economici primeau mărfurile la granița cu Ucraina și achitau pentru transportul mărfurilor ucrainenilor și transnistrenilor, acum ei trebuie să apeleze și la serviciile celor din partea moldavă. Acest lucru a dus la pierderi de circa 2 mln de dolari, de aceea am convenit cu partea moldavă ca să revadă această procedură”, a menționat Nina Ștanski.
Referitor la problema fermierilor, care își dețin terenurile pe teritoriul stâng al Nistrului, acest lucru așa și nu a fost rezolvat. Reprezentanta Tiraspolului insistă că terenurile din regiunea transnistreană nu pot fi privatizate și că acestea se dau doar în arendă pentru utilizare, certificatele fiind reînnoite an de an.
De cealalată parte, reprezentantul Chișinăului, Victor Osipov, menționează că acest subiect va fi din nou discutat la întervederea cu experții.
„Am pus această problemă din nou pe masa de negocieri. Am venit cu mai multe propuneri referitor la cum ar putea fi discutat în continuare. Este o problemă veche şi dureroasă. Grupurile de experţi se vor întruni şi mizăm pe faptul că o soluţie totuși se va găsi. Problema pământurilor este una agricolă. Poziţiile sunt divergente, dar pentru a găsi o soluţie trebuie să lucrăm. Revenirea la mecanismul din 2006 este calea cea mai scurtă pentru soluţionarea problemei”, a spus Osipov.
În acest sens, marţi va avea loc o întrevedere privind problema transportului feroviar şi problema fermierilor, iar pe 10 septembrie va avea loc următoarea întrevedere a reprezentanţilor politici.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE