În următorul material video, trimis de vizitatorul portalului informaţional Politik.md pentru a fi analizat în cadrul proiectului Lie to me – Politics of Moldova este vorba despre practica șantajului politic.
Valeriu Pasat, fost director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) şi fost ministru al Apărării, a făcut publică informația precum că ex-preşedintele Vladimir Voronin ar fi încercat să-şi consolideze puterea politică şi financiară cu ajutorul serviciilor secrete. Fostul şef al statului, secretarul general al comuniştilor, i-ar fi cerut să adune informaţii compomiţătoare până şi la adresa unor activişti ai partidului său: Vladimir Ţurcan, Vadim Mişin, Dmitri Todoroglo, Ala Popescu.
Vladimir Ţurcan a recunoscut că a văzut pe masa lui Voronin un dosar cu informaţii despre el, dar nu a fost niciodată şantajat. În plus, susţine Ţurcan, Pasat a minţit atunci când a spus că a refuzat să îndeplinească ordinul lui Vladimir Voronin.
„Ştiu despre informaţiile pe care le-a prezentat Valeriu Pasat despre mine lui Vladimir Voronin, însă eu nu am fost şantajat. Pasat minte când spune că a refuzat să adune acest compromat”, a declarat Vladimir Ţurcan.
Şantaj - Constrângere exercitată asupra unei persoane / grup cu scopul de a dobândi în mod injust un folos (bani, favoruri etc). pentru sine sau pentru altul sub ameninţarea dezvăluirii unor fapte secrete (compromiţătoare) sau prin alte mijloace de ameninţare sau intimidare.
Şantajul politic este răspândit și utilizat ca armă de obținere sau menținere a puterii în toate statele și de către multe partide politice, fără excepţie, în special de către partidul de guvernare. Acesta deține controlul asupra resurselor administrative. De exemplu, nici o campaniei electorală în ţările democratice nu s-a desfășurat fără colectarea materialelor compromițătoare despre adversarii politici.
Şantajul este aplicat și în interiorului partidului, însă mai des – în exterior. Multe partide politice, împreună cu dosarul unui membru de partid, adună informații care l-ar discredita, în scopul de a elimina riscurile asociate cu instabilitatea politică.
Pentru ca materiale care-l prezintă într-o lumină nefavorabilă să fie funcționale este necesar doar ca persoana supusă şantajului să fie informată de existența unui astfel de dosar ca să fie cuprins de frica divulgării.
În cazul în care nu sunt găsite informații de compromitere în ajunul aderării la un partid politic există și cazuri când dosarul dat este fabricat Drept surse de inspirație servesc participarea persoanei la diverse manifestări ale partidului, banchete, celebrarea evenimentelor importante.
Nu există nici un oficial de rang înalt, pentru dicreditarea căruia, seviciile secrete nu au colectat informații ”utile”. De obicei aceste materiale compromițătoare sunt adunate sau fabricate la comandă pentru ca persoana șantajată să poată fi controlată și să fie exclus riscul trădării intereselor partidului, persoanei sau grupului de interese.

"Nu este atât de straniu și alarmant existenţa informaţiei compomiţătoare la adresa unor politicieni, decât lipsa acesteia".

Ian Lisnevschi.

Vizitatorii noștri sunt cei care decid cine va fi următoarea persoană analizată în cadrul proiectului:

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE