Euforia alegerii preşedintelui va trece imediat după inaugurarea lui Nicolae Timofti, când treburile şi problemele ţării vor da din nou de ştire, atunci cei trei lideri ai alianţei de guvernare vor începe din nou fie munca, fie lupta.
Liderul PLDM şi prim ministrul Republicii Moldova, spuneau că imediat după alegerea peşedintelui va reveni asupra remanierilor din Guvern şi demisiilor cerute anterior. Mai mult, Vlad Filat este silit să ceară remanierile şi demararea practică a reformelor, deoarece nu doar luna de miere dar şi perioada de pasiune între Moldova şi UE, s-a cam terminat . Următorii trei ani sunt cruciali pentru guvernul condus de liderul PLDM, pentru alianţa de guvernare per ansamblu şi pentru partidul din care provine şi pe care îl conduce, Vlad Filat. Dacă în următorii ani creşterea economică trece de la cifre la tot ce ţine de standard de viaţă, locuri de muncă, infrastructură, sănătate şi altele, atunci toate aceste 917 zile vor intra în istorie ca o perioadă de opoziţie neconstructivă, dorinţă de a reveni la putere şi salvare din colapsul politic. În caz contrar aceste zile ar putea fi trecute în manualele de istoie ca zile de grea rătăcire pentru Republica Moldova zile în care grupările de interes şi de influenţă şi-au împărţit sferele, banii, puterea s.a.m.d.
Pentru Partidul Democrat şi Marian Lupu, urmează perioada în care va trebui să cedeze câte ceva în favoarea Partidului Liberal, al cărui loc îl ocupă conform acordului alianţei sau va trebui să negocieze foate atenţi cu partenerii de dialog. Marian Lupu ar putea să ceară ca acel Consiliu pentru Reformarea Justiţiei să fie pe lângă preşedintele Parlamentului.   În acest context, cu siguranţă PD-ul va trebui să discute foarte mult şi tăios cu PLDM-iştii despre restructurările din Guvern.
Liberalii urmează să meargă mai departe pe tactica apobată atunci când au refuzat funcţia care le revenea conform acordului.
Dincolo de frumoasele declaraţii despe Uniunea Europeană, principii şi valori, stat de drept şi alte sintagme şi îmbinări de cuvinte scoase din Dicţionarele de Neologisme, AIE are şansa care se dă unei ţări o dată la câțiva zeci de ani și trebuie să decidă unde mergem: înainte sau înapoi. Până una alta însă, decizia reală a liderilor este în așteptare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE