„Moldova. La răscruce” studiul lansat vineri, 23 octombrie la Chişinău de Fundaţia Soros România cu sprijinul Fundaţiei Soros-Moldova analizează situaţia politică şi a peisajului mass-media, oferind o perspectivă coerentă şi detaliată a stării democraţiei în R. Moldova la mijlocul anului 2009, înainte de repetarea alegerilor, dar şi a relaţiilor cu Uniunea Europeană şi cu România.
Studiul, realizat în august 2009 în urma unui program de documentare în ţara vecină, descrie deteriorarea vieţii publice în R. Moldova. Asaltul Partidului Comuniştilor asupra pluralismului politic, dar şi omniprezenţa controlului politic în justiţie sau economie sau reprimarea formelor de opoziţie la partidul-stat PCRM, constituie câteva din formele de încălcare a normelor democratice prezentate în lucrare. 
De asemenea, sunt menţionat şi nerespectarea legislaţiei privind libertatea de întrunire, arestările abuzive, promovarea unor metode inacceptabile de colectare a informaţiilor de către serviciile secrete (tortură, maltratare), lipsa de independenţă a presei şi implicarea politicului în audio-vizual sau nerespectarea drepturilor economice şi sociale ale majorităţii populaţiei.
Raportul prezintă o serie de „arme ale statului” utilizate pentru acapararea afacerilor private – Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, Procuratura Generală care instrumentează dosare penale doar pentru şantaj, naţionalizarea sau anularea privatizărilor, situaţiile de monopol generate prin ordonanţe ale guvernului şi altele.
„Moldova. La răscruce” analizează, totodată, relaţiile Moldovei cu România şi Uniunea Europeană, “la graniţele şi sub privirile cărora s-a petrecut acest regres democratic al unui stat în care majoritatea cetăţenilor aspiră să devină parte a familiei europene”.
Totuşi, autorii menţionează că într-un moment sensibil, „de răscruce”, semnalele dinspre R. Moldova sunt optimiste: abolirea regimului de vize pentru români, evoluţiile încurajatoare şi deschiderea faţă de Uniunea Europeană se constituie în semne ale normalizării relaţiilor între aceste entităţi.
În cadrul lansării de la Chişinău, Cristian Ghinea, director al Centrului Român de Politici Europene, unul din autori a menţionat că în ultimul an Republica Moldova a înregistrat „o evoluţie uimitoare şi s-au întâmplat multe lucruri spre bine din perspectiva europeană a ţării”. Potrivit lui, Republica Moldova a trecut de la un autoritarism consolidat spre o democraţie în curs de consolidare, menţionând în acelaşi timp şi o serie de probleme cu care se confruntă ţara.
Studiul „Moldova. La răscruce” a fost realizat în cadrul programului „Bridging Moldova” al Fundaţiei Soros România şi îi are drept autori pe Ioana Avădani, Director Executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent,  Ștefan Cândea, Director Adjunct al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie, Marian Chiriac, Director Executiv al Balkan Investigative Reporting Network, România, Cristian Ghinea, Director al Centrului Român de Politici Europene şi Sergiu Panainte, Coordonator de programe la Fundaţia Soros România.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE