În pofida faptului că rata dobânzii la depozite scade, populaţia continuă să-şi facă economii în valută. Potrivit datelor BNM, în luna septembrie, valoarea depozitelor atrase de la populaţie a constituit 1,63 mlrd lei, ceea ce constituit 94,5% din totalul depozitelor în valută. Faţă de august, populaţia a depus în valută cu circa 300 mil lei mai mult. 
Ratele medii au scăzut atât la depozitele atrase în lei, cât şi la cele în valută. Astfel, rata medie la depozitele atrase în lei în septembrie pentru populaţie a constituit 13,8% faţă de 15,36% în august. La depozitele în valută rata medie a fost de 4,81% faţă de 5,57% în august.
Pe de altă parte, în septembrie a crescut valoarea creditelor de consum în lei acordate populaţiei. Astfel, în septembrie băncile au acordat populaţiei credite în lei în valoare de 93,7 mil lei, sau cu 29,5 mil lei mai mult faţă de luna precedentă. În special, cele mai multe credite au fost acordate pentru consum - 89,5% din total credite acordate populaţiei în lei. Valoarea acestor credite s-a majorat cu 27,9 mil lei faţă de luna trecută şi a constituit 83,8 mil lei. Creditele pentru imobil s-au majorat cu 1,7 mil lei, constituind 6,16 mil lei. 
Ratele rămân a fi relativ mari, deşi au înregistrat o uşoară scădere. Astfel, rata medie la creditele acordate populaţiei în lei a constituit 23,96% faţă de 24,42% în august. Cele mai ieftine împrumuturi în lei pentru populaţie au fost pe o perioadă de la 3 până la 6 luni, dobânda medie pentru persoanele fizice la aceste împrumuturi fiind de 20,73%. 
Totodată, la creditele acordate în valută străină dobânda pentru persoanele fizice a constituit 22,29% (în scădere cu 0,68 p.p. faţă de august), cele mai ieftine fiind cele acordate pentru o perioadă de la 1 până la 3 luni – 18%.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE