Înaintarea doamnei Zinaida Greceanîi la funcţia de şef al statului a fost apreciată de către liderii partidelor parlamentare de opoziție şi de unii experţi politici drept realizarea unui plan strategic, prin care V. Voronin urmăreşte menţinerea „verticalei puterii” prin manipularea clasei politice. Mizele comuniştilor, că pentru candidatura propusă vor vota toți parlamentarii, inclusiv cei din opoziţie, par a fi iluzorii. Liderii celor trei fracţiuni necomuniste au declarat că nu vor susţine candidatura Zinaidei Greceanîi, considerată o persoană docilă lui Vladimir Voronin, care nu va putea deveni un preşedinte de ţară reprezentativ.
Şi analistul politic, Igor Boţan, afirmă că înaintarea Zinaidei Greceanîi pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova a fost previzibilă şi că urmăreşte doar un singur scop „revenirea lui Voronin în câteva luni la Preşedinţie”. Nominalizarea dnei Greceanîi este un gest de recunoştinţă pentru fidelitatea manifestată personal lui Vladimir Voronin care a promovat-o constant (de la funcţia de ministru adjunct al Finanţelor, la ministrul Finanţelor, la cea de prim-ministru, iar acum la preşedinte de ţară).
După manipularea alegătorilor în campania electorală cu ideea că „Marian Lupu va fi viitorul Preşedinte al R. Moldova”, PCRM îi oferă doar postul de prim-ministru şi cel de candidatură de rezervă pentru funcţia de şef de stat. În plină criză economică acest pas ar însemna trădarea electoratului şi tentativa „de a scoate din circulaţie o figură capabilă de a coagula în jurul său un nou pol de putere în Partidul Comuniştilor”. Deoarece „funcţia de prim-ministru este una în care este uşor să fii controlat de partidul de guvernare”, costată analistul independent, Vlad Lupan.
Scenariile de remanieri organizate de PCRM privind funcţiile cheie în stat urmăresc scopul de a câştiga timp şi de a evita alegerile anticipate. În condiţiile agravării crizei financiare mondiale, când cetăţenii sunt dezamăgiţi de rezultatele guvernării comuniste, este important ca PCRM să iniţieze negocieri constructive cu partidele parlamentare de opoziţie, bazate nu pe principiul „vinderii funcţiilor în Parlament”, dar pe partajarea domeniilor concrete în viitorul Executiv.
Neglijarea dialogului de compromis politic cu partidele care au acces în Parlament, după 5 aprilie, va conduce, inevitabil, la alegeri anticipate în care PCRM riscă să piardă voturile din partea electoratului fidel în favoarea partidelor de opoziţie, chiar şi în pofida faptului că au aplicat pe 7 aprilie strategia contra revoluţiei pentru discreditarea opoziţiei şi manipularea maselor, conform rezultatelor sondajului efectuat de către echipa Politik.