NATO şi politica externă şi militară a Statelor Unite reprezintă o ameninţare importantă pentru stabilitatea internaţională şi pentru puterea Rusiei, potrivit "Strategiei pentru securitate naţională a Rusiei până în 2020", publicată miercuri, 13 mai.

"Slăbiciunile arhitecturii internaţionale şi regionale care este orientată în special în regiunea euro-atlantică numai înspre NATO constituie o ameninţare pentru securitatea internaţională", potrivit acestui document semnat marţi de preşedintele rus Dmitri Medvedev.

Această strategie, publicată pe site-ul Consiliului de securitate, stabileşte priorităţile în materie de politică externă, militară, economică şi socială a Rusiei până în 2020 şi identifică principalele riscuri şi ameninţări la adresa stabilităţii şi dezvoltării Rusiei.

Acest document subliniază "influenţa negativă" pe care o constituie "recidiva abordărilor unilaterale în relaţiile internaţionale", făcând referire în special la problema proiectului american de a instala un scut antirachetă în Europa.

"Posibilitatea de a asigura o securitate internaţională şi regională este afectată semnificativ de trimiterea în Europa a elementelor sistemului de apărare antirachetă al Statelor Unite", precizează strategia rusă.

"Factorul care va determina relaţiile cu NATO este că proiectul de a apropia infrastructura militară a Alianţei de frontierele (ruseşti) este inadmisibil pentru Rusia", subliniază acest document.

Washingtonul a dat asigurări că sistemul antirachetă, care urmează să fie instalat în Polonia şi în Cehia, vizează state precum Iranul, în timp ce Moscova consideră că Statele Unite încearcă să contracareze potenţialul nuclear rus.

Potrivit stategiei ruse, existenţa unui astfel de scut antirachetă are ca scop asigurarea "unei supremaţii în domeniul militar", fapt ce reprezintă "un pericol pentru securitatea" rusă şi riscă să conducă la o "nouă cursă a înarmării".

Moscova intenţionează în acest "context" să ia "toate măsurile necesare pentru a menţine (...) paritatea cu Statele Unite în domeniul armelor nucleare strategice".

"Pentru a-şi apăra interesele naţionale, Rusia (...) va desfăşura o politică externă raţională şi pragmatică, excluzând confruntările costisitoare şi o nouă cursă a înarmării", potrivit Strategiei ruse pentru securitate naţională

Documentul menţionează că Rusia aspiră să redevină "o mare putere" şi se felicită deoarece "consecinţele crizei politice şi social-economice de la sfârşitul secolului al XX-lea", generate din cauza dezmembrării Uniunii Sovietice, "au fost depăşite".

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE