Fostul președinte al CEC, Iurie Ciocan se arată consternat de restricțiile anunțate de Autoritatea Electorală de participare la alegerile locale pentru cetîțenii care au probleme cu viza de reședință sau domiciliul. Ciocan spune că prin aplicarea acesor modificări la codul electoral se limitează dreptul la vot, la libera circulație și libera alegere a locului de trai în interiorul țării. Ciocan a invocat vechea prevedere din legea electorală care era una temporară și nu crea dificultăți alegătorilor care aveau probleme cu viza de reședință sau ce de domiciliu

„În alegerile locale precedente am avut cazuri, preponderent în suburbiile Chișinăului, când între turul I și turul II al alegerilor într-o localitate apăreau locuitori noi. Partidele își mutau alegătorii la domiciliu intr-o localitate anume pentru a spori șansele candidatului său în turul doi.

Evident, putem observa o inginerie electorală care influența rezultatele scrutinului local, în care localnicii își aleg autoadministrarea. Efectele acelei administrări la fel fiind suportate de localnici și nu de cei veniți pentru alegeri.

Pentru a combate asemenea influențe CEC în mandatele precedente stabilea restricții de doua săptămâni, între turul I și turul II, la procedura de înregistrare a domiciliului ori reședinței. Nu se limita dreptul la vot. Se limita pe o perioada scurtă procedura de schimbare în Registrul de Stat al Alegătorilor a locului de vot al alegătorului.

Argumente simple și previzibile - acolo unde ai votat în primul tur acolo votezi și în turul II, în cazul în care primarul nu este ales din prima”, a scris Iurie Ciocan

Fostul președinte CEC mai spune că măsura anunțată de CEC pentru viitoarele alegeri locale este una restrictivă va limita  dreptul cetățeanului la vot dreptul la libera circulație și libera alegere a locului de trai în interiorul țării

„O minte afectată de aburii lui Bahus a găsit de cuviință să impună o procedura mai "buna", mai progresistă, a se citi mai comunista. Zis și făcut, apoi și-a strâs bagajul și a plecat într-o vacanță îndelungată.

Azi Codul Electoral interzice dreptul de vot pentru alegătorii care cu 3 luni până la alegeri își schimbă adresa de domiciliu ori reședință.

Nu veți putea vota dacă în interiorul celor 3 luni, adică între 5 august și 5 noiembrie 2023, veți decide să schimbați locul de trai. Fără nici o alternativă. NU și gata, ciocul mic, cum zic comuniștii progresiști, scriitori de legi pe capul tulbure.

Faptul că se limitează dintr-un moft dreptul la vot nu deranjează pe nimeni? Faptul că pentru o perioada semnificativa se limitează dreptul la libera circulație și libera alegere a locului de trai în interiorul țării, nu deranjează pe nimeni?

Eu refuz sa înțeleg ce se întâmplă în mintea unui om care se apuca să rezolve o problemă și creează alta încă mai mare.

Ma adresezi către Oficiul Avocatului Poporului, către Ceslav Panico , vă rog să examinați prevederile art. 162, al.2 din Codul Electoral sub prisma încălcării drepturilor omului și anume dreptul de a alege.

Cât nu-i târziu, mergeți la Curtea Constituțională și îndreptați ceea ce au stricat cei care nu vad decât ziua de azi și cofebreicul.

Nu am speranțe să se găsească vre-un deputat cu bunul simți atât de acut, încât să-și asume o sesizare la Curtea Constituțională”, a concluzionat Iurie Ciocan

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE