Edilii localităţii Coccaglio, din nordul Italiei, fac vizite la domiciliul rezidenţilor străini, cercetându-le permisele de şedere. Cei găsiţi cu vizele expirate sunt expulzaţi fie pe loc, fie invitaţi să plece până de Crăciun. De aici şi numele operaţiunii - „Crăciun Alb“ - care a provocat un adevărat scandal naţional.
Iniţiativa „Crăciun Alb“ a fost lansată la 25 octombrie, cu scopul primar de a face recensământul celor mai puţin de 7.000 de locuitori ai orăşelului Coccaglio, din Lombardia, la aproape 100 de kilometri distanţă de Milano. Ca parte a acestei campanii, de acum şi până la Crăciun, angajaţi ai primăriei vor vizita şi locuinţele a aproximativ 400 din cei 1.500 de rezidenţi străini, cărora le verifică actele. Majoritatea imigranţilor de aici provin din Maroc, Albania şi fosta Iugoslavie.
Cotidianul italian „La Repubblica“ menţionează că imigranţii care au permise de şedere expirate de şase luni sau mai mult vor fi expulzaţi dacă nu vor dovedi că au făcut eforturi să le reînnoiască.
Consiliul local al orăşelului, controlat de trei membri ai partidului conservator al premierului Silvio Berlusconi (Poporul Libertăţii) şi patru membri ai Ligii Nordului (de dreapta, antiimigranţi), a ales numele operaţiunii după un faimos cântec al lui Bing Crosby, „White Christmas“.
Primarul Fraco Claretti, şi el membru al Ligii Nordului, admite că oraşul „nu are probleme cu infracţionalitatea“ şi se laudă că nu cunoaşte vreun localnic care să fi dat dovadă de rasism. „Albul“ din „Crăciun Alb“ nu se referă la culoarea pielii, a insistat şi Carlo Abiendi, consilier local, şi el din Liga Nordului, ca răspuns la criticile apărute în presa italiană.
Astfel de comentarii au scandalizat o bună parte a populaţiei italiene, preponderent de stânga, care a apreciat că ele par să aibă „ecouri fasciste“. „Viziunea Ligii Nordului asupra viitorului ţării este xenofobă, rasistă, violentă şi înapoiată“, a declarat Anna Finocchiaro, lidera din Senat a Partidului Democratic, de opoziţie. Ea a adăugat că, în Coccaglio, edilii „vor să-i vâneze pe toţi imigranţii ale căror permise de şedere expiră, ca parte a sărbătorii Crăciunului“.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE