Abordările politice ale partidelor din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană sunt foarte diferite, la fel ca viziunile asupra politicii externe. În timp ce liberalii nu resping aderarea la NATO, Partidul Democrat, condus de Marian Lupu şi Dumitru Diacov, pretinde că doreşte consolidarea statutului de neutralitate a republicii. Ei nu suflă o vorbă în faţa ruşilor, dar Dorin Chirtoacă, Vlad Filat şi Mihai Ghimpu au cerut deschis Moscovei să-şi retragă militarii şi arsenalul de pe Nistru.
Marian Lupu, susţinut de PSD din România, a fost la Sankt Petersburg la congresul partidului “Edinnaia Rossiia” (Rusia unită) al lui Vladimir Putin, cu care vrea să semneze un acord de cooperare. Vlad Filat a anunţat că a găsit “cel puţin 8 deputaţi comunişti care vor vota pentru Marian Lupu şi vom vrea condiţiile pentru ca ei să formeze o fracţiune parlamentară separată de PCRM”.
Premierul crede că o nouă tentativă de alegere a şefului statului va avea loc pe 7 decembrie. Fisuri au apărut în PCRM: deputaţii comunişti Vladimir Ţurcanu şi Victor Stepaniuc acceptă alegerea preşedintelui, dar Voronin, Grigore Petrenco şi Mark Tkaciuk anunţă că vor boicota scrutinul.
Întors la Chişinău pe 24 noiembrie, Marian Lupu a dat pe gură nişte nasarambe demne de Voronin: “Sunt persoane care se identifică drept români. Eu însă mă identific drept moldovean şi am acest drept. Este sărbatoarea altui stat”. Narodul vrea să dea bine printre berbecii miliţianului. Afirmaţia lui Marian Lupu este extrem de gravă şi depaşeşte orice calcul politicianist. 1 decembrie 1918 este Ziua Unirii tuturor românilor, eveniment pregătit în primul rând de mari politicieni din Basarabia acelui timp. De altfel, ei au dat tonul în acel an de graţie. Crescut la şcoala bolşevicilor lui Voronin şi Stati, Lupu uită numele unor mari moldoveni care s-au considerat toată viaţa români şi care au contribuit esenţial la dezvoltarea spiritualităţii româneşti: Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Pantelimon Halipa şi mulţi alţii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE