În contextul unei situații dificile în sectorul energetic al R. Moldova, dar și a zvonurilor privind deconectările de la electricitate sau de la aprovizionarea cu gaze naturale, reporterul Politik a descutat despre acestea cu expertul în energetică și fostul director al Agenției pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov.
Politik.md: Dle Parlicov, care sunt principalele amenințări din sectorul energetic al R Moldova?
V. Parlicov: Eu nu cred că ar trebui să perpetuăm în conștiința publică terminologia de amenințări. Pentru că amenințările vin din exterior, dar la noi toate problemele în sectorul energetic sunt niște chestii de natură absolut internă. Eu prefer să vorbesc în termeni de vulnerabilități de securitate, dar nu amenințări. Cum ne-o facem noi cu mâna noastră – nu ne-o face nimeni din exterior. Cum noi singuri ne expunem și ne lăsăm fără alternative, n-avem nevoie nici de dușmani, că noi singuri cu mâinile noastre ne dăunăm mai rău ca orice dușman.
Politik.md: La ce vă referiți?
V. Parlicov: Dacă vorbim de vulnerabilități strategice, mă refer la energia electrică și nu la gazele naturale. Electricitatea e un bun, care în lumea modernă nu poate fi substituit. Gazul natural, ca sursă de energie, poate fi substituit într-o formă sau alta, pe când energia electrică - nu. Aceasta nu poate fi substituită, pentru că un computer sau alte obiecte electronice folosesc anume energie electrică și nu altceva.  
Din punct de vedere infrastructural noi facem parte din fostul sistem sovietic de rețele electrice. Noi suntem puternic interconectați cu sistemul din Ucraina și foarte slab interconectați cu cel din România, iar sistemul ex-sovietic nu este sincronizat cu cel european. România face parte din sistemul european de transport al energiei electrice și ea tehnic poate face schimburi de energie electrică chiar și cu Portugalia. Dacă noi vrem să putem achiziționa volume semnificative de energie electrică din România, dar să păstrăm și posibilitatea de import din Ucraina, o putem face doar prin stații care se numesc back-to-back. Deși putem importa energie electrică din România, acest lucru nu poate fi făcut la capacități mari, iar la situația zilei de azi noi depindem de energia electrică produsă la centrala termo-electrică „Moldovenească”.
La noi principala problemă este că toate guvernările au fost beneficiarii schemelor legate doar de furnizorii existenți. Cheia soluțiilor nu stă la Moscova, nu e la Tiraspol, București sau Bruxelles - ci la Chișinău. Eu sunt convins că decidenții noștri politici nu vor să construiască linii de interconexiune cu România, pentru că vor avea o problemă – România are o piață transparentă și deschisă. Și dacă R. Moldova se va conecta la piața românească, cineva își va pierde sursa de venit, pentru că fiece consumator va putea alege de la cine să procure energie electrică.
Politik.md: Vreau să ne vorbiți și despre vulnerabilitățile din domeniul aprovizionare cu gaze naturale, pentru că și aici avem declarații politice că Acordul de livrare a gazelor din Rusia ar putea să nu mai fie prelungit.
V. Parlicov: Situația de astăzi este o consecință a 25 de ani, când nu s-a făcut aproape nimic în domeniul securității alimentării Republicii Moldova asigurare cu gaze naturale. Singura acțiune reală, care ne-a mai dezlegat mâinile a fost realizată pe timpul guvernării lui Vladimir Voronin și asta trebuie recunoscut. Acum rușii sau transnistrenii nu pot deconecta gazul de la Chișinău, doar pentru că atunci Voronin a construit conducta Tocuz-Mereni, care este conectată direct în gazoductele de tranzit prin care gazele naturale se tranzitează spre Turcia, iar deocamdată nici Moscova, nici Tiraspolul nu-și pot asuma deconectarea întregului flux de tranzit.
În domeniul energiei electrice nu s-a făcut absolut nimic – zero. Nu s-a construit nici o linie suplimentară cu Ucraina, nicio linie majoră cu România, și în continuare depindem doar de ceea ce avem. Cele câteva linii existente, practic, au probleme similare cu gazoductul Iași-Ungheni și ele nu rezolvă problema. Și nici strategia energetică aprobată în 2012 nu răspunde la întrebările: cum se va efectua această interconectare între sistemele de transport de energie electrică din România și din Republica Moldova: va fi sincron sau asincron?, pe rețelele electrice vor fi sa nu stații back-to-back? Toate aceste lucruri încă nu au fost clar expuse. 
Pentru rezolvarea problemei securității energetice pe partea electrică, este nevoie de circa 300 mln de euro. Deși anterior se vehicula că partenerii noștri de dezvoltare ne vor oferi suport în mărime de 2,6 miliarde de dolari, știți câte procente din această sumă a fost cerută de noi pentru securitatea energetică în solicitare? Aproape de zero. Iată așa formulăm noi solicitările, cerem bani pentru tot ce vrei – numai nu pentru securitatea energetică. Consider că astfel putea să fie rezolvată problema în domeniu, cu minime contribuții din partea noastră.
Atunci când noi procuram energie electrică cu 6,9 cenți de dolar pe kWh, prețul pe piața ucraineană era de 5 sau 5,2, deci noi plăteam cu minim 25% mai mult atât celor de la CTE „Moldovenească”, cât și ucrainenilor. Credeți că asemenea prețuri s-au negociat „din greșeală”? De aici și răspunsul la întrebarea: cui îi convine conservarea actualului status quo? Și când ne spunea ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, că ei negociază foarte dur, „până în pânzele albe”, eu nu știu cum ei negociau, dar pe piața angro din Ucraina, energia electrică era cu zeci de procente mai ieftină decât au semnat ei. Putem deduce că se mimează anumite procese și eforturi, dar în realitate e lipsă de voință politică și decidenții politici sunt cei, care beneficiază de actualul status quo și asta blochează dezlegarea nodului de vulnerabilitate în sectorul energetic. Pentru că dacă ar exista interconexiunea asincronă cu România (prin stație back-to-back), atunci fiecare consumator ar putea să-și aleagă independent furnizorul, iar decidenții noștri politici ar rămâne fără o sursă de venituri, pe care apropo tot noi le plătim prin tarif!
Politik.md: Dar care este situația curentă reală din domeniul energetic?
V. Parlicov: După furtul miliardului din sistemul bancar, leul s-a depreciat într-un hal fără de hal. O bună parte din tarif îl constituie prețul de achiziție nominalizat în dolari. Dar, din 2014 se întâmplă câteva lucruri. În primul rând, apare un intermediar între CTE „Moldovenească” și Energocom. Și nu știu cum iese că CTE „Moldovenească” oferă un preț mai mare atunci când i se solicită o ofertă directă, decât prețul după ce aceeași energie trece prin doi intermediari. Și al doilea moment, după ce a fost furat miliardul, din cauza căruia s-a și prăbușit leul și de unde a venit și presiunea pe tarife, anume cei care au acoperit politic acest furt, au început a striga în gura mare că nu se poate de majorat tarifele – că va suferi populația. 
Politik.md: Dar cine este acel intermediar, care negociază prețurile la electricitate?
V. Parlicov: Este o companie, am înțeles că e înregistrată pe undeva în Tiraspol, fondatori pe niște insule offshore. Și nu înțeleg: cum așa acest intermediar are cel mai bun preț? Adică ei pot să vândă chiar mai ieftin decât Centrala Termoelectrică la direct. Acest lucru trezește mari semne de întrebare. Deci tot ce consumăm noi - trece prin acel intermediar înregistrat în offshore, eu cred că aici trebuie de investigat acest caz. Denumirea companiei este pe site-ul ANRE – ei au obținut licență în 2014.
Politik.md: Vreau să vă întreb dacă există un plan anticriză în domeniul energetic?
V. Parlicov: Da, el există. A fost elaborat de Ministerul Economiei, doar că la moment acest plan se focusează în cea mai mare parte pe un singur aspect – cine primul va fi deconectat. Dacă nu este suficient gaz natural sau energie electrică – cine să fie deconectat primul, cine al doilea, etc. Dar adevăratul plan anti-criză constă în soluțiile de alternativă, în liniile noi de interconexiune cu România, în stații back-to-back, pentru a putea procura energie electrică și din Est, și din Vest. Există planuri, scenarii, care pot să amortizeze un pic eventualele șocuri, cum de exemplu: utilizarea gazului prin sistem revers din Ucraina, dar ca să avem o siguranță totuși e nevoie de alternative reale.
Politik.md: Am pregătit și o întrebare politică pentru dvs. În contextul în care PL revine la guvernare, dvs ați putea reveni la șefia ANRE. Ați discutat cu cineva despre asta?
V. Parlicov: Nu s-a discutat cu mine așa ceva. 
Politik.md: Dvs planificați să reveniți într-o funcție administrativă?
V. Parlicov: Eu am mai fost întrebat la un post TV dacă aș accepta să fiu numit în funcție de premier. Eu aș înainta anumite condiții, pe care nu cred că ei le-ar accepta. Unu, echipa guvernamentală trebuie s-o aleg eu - fără miniștri care aleargă pe la șefii de partid, ca să ia o decizie. Ori se guvernează și se asumă răspunderea, ori să plece din Guvern. Doi, este nevoie de majoritate parlamentară stabilă, care să sprijine politic programul de guvernare. Noi avem nevoie de reforme dureroase și eu am demonstrat că pot să iau decizii dificile și să-mi asum decizii nepopulare. Nu am fost niciodată populist. Dar este important să vii în Parlament și să ai cu cine discuta.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE