„Duc greutăţi, lucrează la temperaturi înalte în câmp, sunt obligaţi să cerşească din casă în casă sau în stradă”. „Pleacă peste hotare împreună cu părinţii să muncească la construcţii, în casele oamenilor ori la tăiat copaci”.
 „Toamna părinţii l-au luat de la şcoală, ca să culeagă roada”. „Pot fi văzuţi lucrând acasă la învăţători, în schimbul unor note mai bune”. „Copiii singuri acasă ţin întreaga gospodărie, cu o vacă, pământuri, cal” – sunt fragmente din istorii ale copiilor exploataţi prin muncă, pe care copiii din Grupul de Monitorizare Drepturilor Copilului în Moldova  le-au povestit, luni, 22 iunie în faţa jurnaliştilor.
Fiecare din cei 22 de copii a relatat situaţii din propria comunitate, dar au constatat, împreună cu experţii lor adulţi Iosif Moldovanu şi Daniela Platon, că această stare de lucruri este caracteristică pentru mai multe localităţi din ţară.
O altă constatare făcută de copii, în prima zi a atelierului, este faptul că şi copiii, şi adulţii ştiu mai puţin despre consecinţele formelor grave ale muncii copilului asupra sănătăţii, educaţiei şi dezvoltării copilului, afirmă Preşedintele Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), Cezar Gavriliuc.
Cei 22 de copii din Grupul de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului în Moldova s-au reunit, începând de luni, 22 iunie, la Chişinău, în cel de-al şaselea atelier de lucru pentru a prezenta istoriile lor personale sau cele ale colegilor despre modul în care este respectat sau încălcat Dreptul Copilului la Protecţie împotriva Exploatării prin Muncă.  
Grupul de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului în Moldova a fost creat în iulie 2008, la iniţiativa CIDDC. Copii au prezentat, în atelierele precedente, în faţa oficialilor, partenerilor şi mass-media, observaţiile lor cu privire la Dreptul Copilului la Educaţie (noiembrie 2008), Dreptul la Protecţie împotriva Violenţei şi Neglijării (ianuarie 2009) şi Dreptul la Participare (martie 2009). Următorul drept ce va fi monitorizat de copii, pe durata vacanţei de vară, va fi dreptul la odihnă şi timp liber.
De altfel, iniţiativa copiilor din Moldova de promovare şi monitorizare a Convenţiei privind Drepturile Copilului reuneşte copii din 20 de comunităţi ale ţării, având vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, şi se află acum, ca exemplu de bună practică, în atenţia Alianţei pentru Drepturile Copilului din Anglia şi a Grupului ONG-urilor pentru Convenţia ONU privind Drepturile Copilului, cu sediul la Geneva.
Proiectul „Copiii monitorizează respectarea propriilor drepturi” este realizat de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului, cu sprijinul acordat de Organizaţia Suedeză „Salvaţi Copiii”, Misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Moldova, Agenţia Suedeză de Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Fundaţia SOROS Moldova
Mesajul Grupului de Lucru al Copiilor pentru Monitorizarea Drepturile Copilului este: „În Moldova toate lucrurile trebuie să înceapă cu dreptul. Cu dreptul copilului”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE