Recesiunea economică a pus capăt la peste 20 de ani de reducere continuă a sărăciei în lume și este foarte probabil ca pâna la 90 de milioane de oameni să se alăture în 2009 celor afectați de foamete, se menționează într-un raport al ONU dat publicității luni, 6 iulie, la Geneva, relatează AFP.
Raportul asupra unui program al ONU, vechi de un deceniu prin care se încearcă așezarea statelor sărace pe drumul dezvoltării durabile până în 2015 sugerează ca 17% dintre cei 6,8 miliarde de locuitori ai planetei vor fi clasificați drept extrem de săraci până la sfârșitul anului.
"În 2009, între 55 și 90 de milioane de oameni în plus față de estimările dinaintea crizei vor trăi în condiții de sărăcie extremă", menționează în raport secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.
De asemenea, studiul avertizează că recentul declin în ceea ce privește ajutorul extern va duce cel mai probabil la înmulțirea bolilor și a tensiunilor sociale în statele sărace.
Într-un discurs rostit în fața Consiliului Economic și Social al ONU, Ban Ki-moon a făcut apel la grupul celor mai puternice opt țări industrializate să sporească ajutorul extern, în special pentru Africa, în cursul anului următor, afirmând că acestea nu și-au respectat angajamentele anterioare.
Oamenii care trăiesc în sărăcie – definiți de ONU ca fiind aceia care trăiesc din mai puțin de 1,25 dolari pe zi - au fost deja foarte afectați de criza financiară. "Numărul celor care suferă de foame și care trăiesc în condiții extreme de sărăcie este mult mai mare decât dacă perioada de progres ar fi continuat neântrerupt", a mai precizat secretarul general al ONU.
Potrivit statisticilor ONU, în 1990 proporția oamenilor care sufereau de foamete pe glob era de 20%, dar aceasta a scăzut în 2005 la 16%, ceea ce ar reflecta o creștere a prosperității, în special în Asia.
Situația a început să se schimbe în 2008, în special datorită creșterii prețurilor la alimente, se menționează în raportul ONU.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE