Mai mulți angajați ai instituțiilor superioare de învățământ, care urmează a fi lichidate, vor fi transferați la universitățile care absorb alte instituții de învățământ, iar alții vor fi concediați. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Anatolie Topală. Potrivit noii reforme promovate de Guvern, în Moldova vor rămâne doar 4 instituții superioare de învățământ public.

„Dacă vorbim de cadrele didactice, prima opțiune este transferul lor în universitatea nou creată, în situația în care nu vor fi posibilități pentru transfer atunci pot fi și disponibilizări. Noi ca minister creăm condiții pentru universitate, inclusiv vom susține financiar mai mulți pentru a le moderniza și cred că universitățile pot modifica programe și crea locuri de muncă suplimentare Universitățile vor decide. Noi vom investi circa 700 milioane de lei”, a spus ministrul în cadrul unei emisiuni de la TV8.

Totodată, ministrul Anatolie Topală a spus că se vrea o calitate mai bună procesului educațional prin această reformă și în pofida faptului că, mai mulți academicieni au criticat intenția autorităților și au evidențiat riscuri, ministrul spune că: ”la moment se discută cu foarte multă lume, iar toți văd beneficii”. 

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat începerea celui mai important proces de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova din ultimii ani”. Procesul de modernizare va include reorganizarea prin absorbție a mai multor instituții de învățământ superior.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE