În rezultatul deflagraţiei produse duminică dimineaţa, 8 noiembrie, (4:35) pe gazoductul magistral Razdelinaia-Ismail (RI), 34 de localităţi (10 din raionul Căuşeni şi 24 din raionul Ştefan Vodă), au fost deconectate de la gazele naturale. Administraţia Moldovagaz a declarat luni, că până la 11 noiembrie se preconizează finalizarea lucrărilor de restabilire la porţiunea defectată şi reluarea regimului normal de exploatare a gazoductului, iar până la 15 noiembrie va fi reluată livrarea gazelor naturale către toţi consumătorii localităţilor deconectate.
Explozia la o adâncime de 4 metri în gazoductul gazoductul magistral cu diametrul 820 mm Razdelinaia-Ismail (RI) s-a produs în regiunea satelor Săiţi şi Opaci (r-l Căuşeni). În urma deflagraţiei, gazul aprins a afectat o porţiunea cu lungimea de 12 metri şi o lăţime de 4 metri.
Gazoductul RI asigură tranzitul gazelor naturale în direcţia balcanică pe teritoriul republicii şi participă la asigurarea cu gazele naturale a localităţilor din raioanele Căuşeni şi Ştefan-Vodă a Republicii Moldova.
Potrivit SA Moldovagaz, regimul de tranzit în direcţia balcanică nu a fost sistat datorită schimbării operative a schemei de transportare şi majorării presiunii pe gazoductul magistral ŞDKRI (Şebelinca-Dnepropetrovsk-Krivoii-Rog-Ismail).
La momentul actual, porţiunea avariată a gazoductului este deconectată, incendiul este stins şi se produc lucrările de restabilire a defectărilor şi eliminării consecinţelor, victime nu sunt. În comun cu organele competente de stat se întreprind măsurile corespunzătoare pentru stabilirea cauzelor avarierii.  
Duminică, la faţa locului s-a deplasat premierul Vlad Filat, iar ulterior acesta a prezidat o şedinţă în incinta Consiliului raional Căuşeni, cu participarea preşedintelui raionului, Ion Ciontoloi şi a altor factori de decizie locali. 
Totodată, în acest sens, luni, 9 noiembrie, a fost constituită o Comisie de stat pentru elucidarea cauzelor acestei deflagraţii.
Menţionăm că aceasta este a doua deflagraţie de acest gen din anul curent. La 1 aprilie 2009 la orele 5:35 s-a produs o expolozie în gazoductul în apropiere de localitatea Chiţcani, cauza fiind uzarea ţevilor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE