Liderul de la Kiev, Viktor Iuşcenko, a declarat, duminică, 9 noiembrie, că nu vede motive pentru a proclama starea de urgenţă din cauza epidemiei de gripă din Ucraina, relatează AFP.
Panica stârnită de epidemia de gripă a dus speculaţii privind o eventuală proclamare a stării de urgenţă, care ar putea amâna alegerile prezidenţiale, stabilite pentru 17 ianuarie.
"Nu există astfel de motive. Nu vreau ca ţara să rămână imobilizată şi ca activitatea sa vitală să fie limitată", a declarat şeful statului pentru postul de televiziune ucrainean Kanal 5.
Declaraţia lui Iuşcenko vine la două zile după ce secretarul Consiliului de securitate naţională şi apărare, Raisa Bogatîreva, susţinea că circumstanţele actuale ar putea duce la o decizie de a decreta starea de urgenţă.
Recent, Viktor Iuşcenko, preşedintele ucrainean, a acuzat-o pe Iulia Timoşenko, şeful guvernului de la Kiev, de "neglijenţă criminală" în izbucnirea epidemiei de gripă în vestul Ucrainei şi a solicitat deschiderea unei anchete judiciare.
32 de cazuri de gripă nouă
Potrivit ultimului bilanţ publicat de Ministerul Sănătăţii, 144 de oameni au murit din cauza gripei şi a dificultăţilor respiratorii acute în Ucraina.
În total, peste 930.000 de persoane sunt afectate de epidemia de gripă şi de infecţii respiratorii acute, dintre care 43.762 au fost spitalizate, potrivit ministerului.
Potrivit Organizaţiei mondiale a Sănătăţii, pe 3 noiembrie în Ucraina erau 250.000 de cazuri de gripă A H1N1.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE