Cu cât mai puțin guvernarea incompetentă se implică în viața economică, cu atât mai bine, este opinia Tatianei Lariușin, expert IDIS Viitorul.
Ce cred experţii despre Caietul de sarcini al viitorului cabinet de miniştri, va fi unul liberal ori social democrat? Iată opinia Tatianei Lariușin, expert la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale VIITORUL.
Tatiana Lariușin: Nici în cercurile academice nu se mai respectă canoane liberale sau social-democrate pure. Cu atât mai mult în situaţie de criză când misiunea statului este de a elabora măsuri anticriză. Dar este o mare diferenţă între ceea ce s-ar numi “stat omniprezent” şi “statul eficient”. Sunt galactici diferite, dacă doriţi. Una din observaţii, dacă ţineţi minte, la adresa guvernării comuniste a fost implicarea prea mare a statului în sectorul privat. Este o practică inadmisibilă. Dacă e să judecăm după criteriile liberale, societatea moldovenească este foarte liberală. De exemplu, creşterea economică nu este rezultatul politicilor economice elaborate de guvernul comunist, ci invers, graţie soluţiilor găsite de oamenii simpli care şi-au găsit locuri de muncă în afara ţării şi au început să transmită fluxurile de valută care au declanşat creşterea aceasta economică, reducerea sărăciei. În consecinţă, toată maşinăria aceasta economică a început să lucreze pentru populaţie.
Vasile Botnaru: De aici rezultă cumva că guvernul nou nu va avea altceva de făcut decât să continue ceea ce au început comuniştii ?
Tatiana Lariușin: Cu cât mai puţin guvernarea incompetentă se implică în viaţa economică, cu atât mai bine este pentru economia de piaţă. Aceasta şi este, dacă doriţi, o dogmă liberală. Şi noua guvernare are sarcina să nu agraveze situaţia. La moment, creşterea economică este bazată pe consumul final al gospodăriilor casnice. Deci, pentru a se obţine scăderea sărăciei profunde – pentru că cel mai mare risc este creşterea sărăciei profunde – trebuie să fie elaborate măsuri pentru menţinerea nivelului de trai al populaţiei. Asta presupune o anumită doză de socialism, cu siguranţă. Dar măsurile acestea nu trebuie să fie luate din practica guvernării comuniste. Cu atât mai mult că ea deloc nu era socialistă. Amintiţi-vă de pachetul de liberalizare economică. Pachetul era cu fund dublu – una se declara şi altele erau scopurile adevărate. Acea practică trebuie să fie curmată cu siguranţă. Se arată o situaţie foarte complicată pentru noul guvern, care o să fie nevoit să aibă grijă de populaţia destul de săracă şi aflată într-o situaţie destul de dificilă, dar, totodată, să ia măsuri pe termen lung pentru modernizarea economică.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE