Republica Moldova este acum în punctul în care se afla România în urmă cu zece ani. Evoluţia lentă a statului vecin a avut loc pe fonul imixtiunii agresive a politicului în mediul de business, care a frânat dezvoltarea acestuia. Schimbarea vine, însă, în Republica Moldova, odată cu mişcarea ce a avut loc în urmă cu câteva luni, spune Ion Sturza, ex-premier în perioada 1999-2000.
Despre mediul de business actual din Romania şi cel din Moldova, Sturza a spus: ”în Moldova este mediul de afaceri de acum zece ani în România. Din păcate, în ultimii ani au fost interferenţe destul de brutale ale politicului. Eu le-aş spune aşa în România: dacă vreţi să ştiţi cum nu ar fi bine să se dezvolte mediul de afaceri sau cum nu ar fi bine să intervină politicul sau statul în afaceri, vedeţi exemplul Republicii Moldova.
Prea puternică a fost influenţa politicului, administrativului, subiectivului, în mediul de afaceri. El a devenit puţin concurenţial, foarte paternalist, foarte influenţat de linkul acesta între mediul de afaceri şi persoanele corupte. Lipsa de susţinere din partea sistemului legal sau judiciar, şi multe alte lucruri care păreau depăşite la începutul anului 2000, dar care, din păcate, au revenit.
În Republica Moldova nu există nici o problemă în relaţiile cu UE şi România este de părere Sturza. Sau, mai bine zis, va exista o problemă atâta timp cât politicile României şi ale Republicii Moldova vor fi orientate către intern. Va fi politica internă şi nu externă. Toate mesajele care au fost formulate şi sonorizate şi la Chişinău şi la Bucureşti în ultimii ani, au fost preponderent îndreptate şi formulate către politica internă. Când se va conştientiza că sunt două state diferite - da, relaţii speciale, neamuri, limba, istorie şi aşa mai departe, dar, totuşi, diferite, atunci va fi totul bine.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE