“Sârma ghimpată dintre comuna românească şi cea din Republica Moldova este pusă la pământ, după câteva decenii în care neamurile aflate de-o parte şi de alta s-au rupt aproape cu totul”, scrie publicaţia Evenimentul Zilei într-un material dedicat demolării gardului din sârmă ghimpată de la frontiera moldo-română şi stării de spirit ai locuitorilor din în satul Costuleni, singurul, care are “case pe ambele maluri ale Prutului”.
În Costuleni, atât inundaţiile, cât şi dominaţia străină (Imperiul Rus), “a mutat casele tot mai departe de râu, împrăştiindu-le pe ambele maluri. O parte dintre cei mutaţi ar fi înfiinţat, după aceea, satul românesc de azi, ceilalţi s-au dus în stânga, în Basarabia”, relatează EVZ.ro. Gardul de 360 de kilometri de sârmă ghimpată, ridicat în timpul Uniunea Sovietică, la graniţa cu România au îndepărtat “neamurile”, care “s-au strigat o vreme, s-au mai căutat”, apoi “au trebuit însă să-şi vadă şi de viaţa lor”, adaugă publicaţia.
Locuitorii din stânga Prutului, raionul Ungheni (Republica Moldova) sunt optimişti odată cu scoaterea gardului, scrie Evenimentul Zilei: “Au trecut 20 de ani, şi moş Butnaru îi mulţumeşte lui Dumnezeu că a ajuns să vadă cum dispare sârma”. Iar cei din comuna Costuleni (judeţul Iaşi) consideră că românii trebuie să-i susţină moral pe basarabeni: “Ar trebui să fim mai aproape, că nu suntem aşa aproape în momentul de faţă, şi să răspundem cu aceeaşi dragoste pe care ne-o arată ei” este de părere Valeria Popa, profesoare de istorie şi geografie.
“Întregirea trebuie să înceapă frumos, cu un autocar plin de elevi şi de bătrâni din Costuleniul celălalt, cu îmbrăţişări şi cu strângeri de mână”, consideră Popa.
Potrivit publicaţiei Evenimentul Zilei chiar dacă distanţa dintre Costuleniul basarabean şi cel din România este de vreo oră şi jumătate cu maşina, situaţia la Vama Sculeni nu este simplă pentru cetăţeanul Republicii Moldova. Acesta trebuie “să prezinte felurite acte şi să arate că are la el cei 500 de euro ceruţi de Uniunea Europeană”, aminteşte EVZ.ro.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE