De la 1 ianuarie 2011 cetățenii R. Moldova vor avea posibilitatea de a trece la modificarea pașapoartelor și anume a celor biometrice.
”Unul din pașii principali în procesul de integrare europeană a RM, în special circulația cetățenilor fără viză în țările UE, este trecerea la pașapoartele biometrice. Aceasta se implementează pentru protecția cetățenilor în lupta cu terorismul, imigrarea ilegală și pentru monitorizarea procesului de imigrare”, a declarat Alexandru Oleinic, ministrul Tehnologiilor Informaționale și Telecomunicațiilor (MTIC), marți, 23 februarie, în cadrul unei conferințe de presă.
Ministrul a mai spus că acum această procedură se află la faza pregătirii tehnice, însă etapele de implementare și de schimbare a pașapoartelor încă nu este stabilită. ”Ceea ce ține de prețul pașapoartelor, noi vom găsi o soluție să nu afecteze cetățenii care au venituri reduse”, a mai spus Oleinic.
Menționăm că Uniunea Europeană a oferit un grant de 2 mln euro pentru instalarea utilajului de citire a pașapoartelor cu date biometrice.
Pregătirea pentru trecerea definitivă la pașapoartele biometrice face parte din cadrul priorităților pentru anul 2010 din care se mai includ: stabilirea politicilor sectoriale, liberalizarea piețelor sectorului Tic, accesului la internet în bandă largă, reorganizarea și eficientizarea întreprinderilor subordonate, instituționalizarea, centralizarea și dezvoltarea guvernării electronice. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE