La celălalt capăt al spectrului, 26% dintre femeile fără diplomă de studii superioare au câte trei copii sau mai mulţi, ceea ce îi face pe specialişti să se îngrijoreze de creşterea numărului de copii săraci.
Introducerea alocaţiei de concediu parental (Elterngeld) în 2007 ar fi trebuit să inverseze această tendinţă, permiţând părinţilor să încaseze 80% din salariu - până la 1.800 euro pe lună timp de 14 luni - ca să stea acasă după naşterea copiilor.
Dar la acest program au recurs familiile cele mai modeste, potrivit primelor rezultate statistice. Aproape 50% din beneficiari încasează minimul de 300 de euro pe lună, în timp ce numai 6,8% din proaspeţii părinţi se încadrează în tranşa maximă de 1.500-1.800 euro. În pofida acestor rezultate, ministrul conservator al Familiei, Ursula von der Leyen, medic, mamă a şapte copii şi iniţiatoarea programului Elterngeld, îşi păstrează încrederea în acest proiect.
Dar această politică, îndreptată în principal spre indemnizaţia financiară, nu pare a răspunde nevoilor germanilor. Într-o ţară în care studiile universitare se fac adesea după 30 de ani, femeile trebuie să acţioneze mai rapid pentru a-şi face loc într-o întreprindere. N-au timp să se oprească ca să fie mame. Ministrul recunoaşte că ar trebui create “mai multe locuri la creşe, cu orare mai flexibile”.
Predominanţa modelului tradiţional german, în care femeile rămân acasă, le afectează şi pe cele active. Ele preferă să-şi amâne dorinţa de a avea copii decât să se simtă vinovate că îi “abandonează” la creşă pentru a se întoarce la serviciu. Cea mai mare parte a femeilor cu studii superioare aşteaptă să treacă de patruzeci de ani pentru a avea un singur copil.
De cealaltă parte, Elterngeld este un noroc pentru cele mai sărace familii, în care femeile nu au serviciu: “Ele pot câştiga astfel o sumă apropiată de venitul mediu dacă au mereu cîte un copil. Alocaţiile le dau un fel de statut de funcţionar!”, explică sociologul Gunnar Heinsohn.
Natalitatea germană continuă să scadă. Cu numai 675.000 naşteri, în 2008, scăderea a fost de 1,1% faţă de anul precedent, care fusese excepţională după introducerea programului Elterngeld. Germanii invidiază modelul francez, în care femeile lucrează şi natalitatea este în creştere. Conform previziunilor demografice, Franţa ar trebui să depăşească Germania drept cea mai populată ţară din Europa înainte de 2050, în timp ce germanii ar putea să dispară peste 12 generaţii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE