Recent, Primăria Chișinău a a luat decizia de a menține creșterea taxelor cu doar 6,1 procente, exact ca și pentru anul 2023. Primarul, Ion Ceban a scris că „nu putem și nici nu vrem să punem presiune asupra mediului de afaceri” în condițiile în care situația economică a agenților economici este complicată  

În același context, a spus Ceban metodologia de aplicare a politicii fiscale care a fost elaborată împreună cu USAID și Programul Comunitatea Mea prevede indexarea la rata inflației de anul precedent a taxelor locale.

„În perioada imediat următoare, vom începe consultările pe marginea taxelor locale 2024 și cu Consiliul Consultativ Economic pe lângă Primarul General, dar și cu toate asociațiile de business și alți actori interesați”. 

În același context consilierii municipali ai PAS consideră că taxele locale, așa cum sunt structurate acum, nu reflectă realitățile și provocările cu care se confruntă antreprenorii zi de zi. Este timpul pentru o schimbare a abordării prin care se prioritizează echitatea și sustenabilitatea.

Nu putem ignora faptul că actuala administrație a Primăriei Chișinău nu a reușit să abordeze aceste probleme cu seriozitatea și atenția necesară.” a spus Lilian Carp, consilier municipal PAS.

Consilierii spun că sistemul actual de taxe din mun. Chișinău este unul inechitabil și menit să ajute marile companii, în defavoarea micului business. Am cerut anii precedenți, la fel cum cerem și acum schimbarea abordării pentru asigurarea echității în domeniul afacerilor mici și mijlocii.

„La moment businessul mic și mijlociu plătește o taxă mai scumpă pentru m2 decât businessul mare, ceea ce este inechitabil”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE