Cu un deficit de aproape 16 miliarde de lei și o descreștere a capitolului cheltuieli pentru mai multe fonduri pe anumite domenii, Parlamentul a votat, în prima lectură, proiectul bugetului de stat pentru 2024. Potrivit documentului, veniturile bugetului de stat se estimează în sumă de 66 632,0 milioane de lei, în creștere cu 1,3 % comparativ cu anul curent, iar cheltuielile în sumă de 82 222,0 milioane de lei, cu o diminuare de 2,2 %. Deficitul bugetului de stat se estimează a fi în limita de 15 790,0 milioane de lei sau 4,6 % din PIB. Pentru proiectul legii au votat doar deputații PAS, în timp ce opoziția a criticat proiectul.
Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru a specificat, de la tribuna Parlamentului, că bugetul pentru anul 2024 va fi orientat spre susținerea domeniilor social, educație și dezvoltarea infrastructurii. Astfel, de la 1 ianuarie 2024 vor fi majorate salariile cadrelor didactice cu 15%, iar indemnizația acordată la nașterea copilului va fi majorată până la 20 de mii de lei.
Pentru domeniul transporturi și infrastructură, în buget sunt planificate peste 4,036 de miliarde de lei, dintre care 1,394 de miliarde vor fi mijloace financiare din surse externe și 2,505 miliarde de lei vor fi alocate pentru reparația și întreținerea drumurilor naționale și locale.
Pentru subvenționarea sectorului agricol, dezvoltarea rurală și integrarea sectorului agroindustrial național în economia europeană în bugetul pentru anul 2024 sunt prevăzute alocații în mărime de 1,6 miliarde de lei. De asemenea, vor fi alocate 322,1 milioane de lei pentru eficiența energetică, 601,5 milioane de lei destinate Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală, dar și 175 de milioane de lei pentru promovarea politicilor în domeniul protecției mediului.
Opoziția a criticat faptul că bugetul de stat pentru anul viitor prevede o majorare a cheltuielilor pentru majorarea personalululi din ministere, iar ministrul Rotaru a motivat această creștere prin sporirea capacitățiii ministerelor în procesul de aderare la UE. Deputații din BCS au declarat că mai multe fonduri de dezvoltare scad, cum ar fi Fondul rutier sau cel al agriculturii. Deputatul PCRM Oleg Reidman a spus că Bugetul pentru anul viitor este unul al supraviețuirii, dar nu unul al dezvoltării
Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.