Câțiva deputați neafiliați, foști membri ai Partidului Șor, scos în afara legii, solicită Autorității Electorale anularea alegerilor locale generale, fapt imposibil, în opinia experților.

Deputatul independent, Marina Tauber, anterior reprezentantul în Parlament a fostului partid Șor, a anunțat joi, 18 aprilie, că „a inițiat procedurile juridice pentru anularea rezultatelor alegerilor locale generale din noiembrie 2023”.

Într-o cerere semnată la 12 aprilie, câțiva deputați, printre care Marina Tauber și Reghina Apostolova, îi solicită Comisiei Electorale Centrale să dispună anularea rezultatelor alegerilor generale locale din 5 și 19 noiembrie 2023. Mai mult, autorii solicitării vor să fie anunțată o nouă dată a scrutinului local și alegerile să se repete.

Potrivit documentului publicat pe rețelele de socializare, semnat de Tauber și alți reprezentanți ai ex-partidului Șor sau ai partidului Șansă, Comisiei Electorale Centrale (CEC) i se solicită declararea nulității alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023 și stabilirea datei alegerilor locale generale noi – „nu mai târziu de luna noiembrie 2024”.

„La Comisia Electorală Centrală a fost depusa o cerere în vederea anulării actelor de confirmare a rezultatelor alegerilor, declarării acestora ca fiind nule și stabilirii datei pentru alegeri locale generale noi.

„În condițiile în care sute și chiar mii de candidați nu au putut participa la alegeri, iar alegătorii au fost privați de dreptul de a alege o alternativă, nu putem vorbi de alegeri libere și corecte. Legitimitatea întregului proces electoral a fost complet discreditată. Astfel, doar noi alegeri – cu participarea tuturor candidaților – vor corecta greșeala gravă făcută de această grupare politică care conduce temporar Republica Moldova. Nu ne punem mari speranțe în CEC, care, din punct de vedere politic, este complet subordonată PAS. Dar noi nu vom renunța și vom continua lupta noastră în toate instanțele naționale și internaționale”, a scris Tauber.

Potrivit expertului în drept, Teodor Cârnaț în drept, demersul deptaților de la fostul partid Șor de a cere anularea alegerilor nu va avea nici o relevanță.

„După hotărârea CC apare problema vicierii gradului de reprezentativitate a unui scrutin, prin limitarea dreptului cetățenilor de a-și exprima opțiunea de vot, doar că decizia CC produce efect juridic pe viitor și nu are efect retroactiv, implicit nici CEC nu poate lua o decizie de a anula alegerile„, ne-a spus Cârnaț

Amintim că, recent, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederile Codului electoral care au impus restricții pentru sute de cetățeni, membri ai partidului „ȘOR”, de a candida la alegeri.

Curtea a decis că Parlamentul a încălcat Constituția prin adoptarea unor astfel de restricții. La aceleași concluzii au ajuns și Comisia de la Veneția și observatorii internaționali din partea OSCE

Din lista celor care nu vor putea candida la alegeri au fost excluși supleanții din categoria de restricții, astfel legea aplicându-se în cazul membrilor organului de conducere al partidului, precum și deputaților aleși pe lista partidului, care erau în exercițiul funcției la momentul pronunțării hotărârii Curții Constituționale.

Totodată, potrivit noilor modificări, atributele partidelor declarate neconstituționale nu vor putea fi utilizate de către alte partide politice, blocuri electorale sau alți concurenți electorali.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE