Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian a anunțat că a înregistrat un proiect de lege care va aduce mai multă corectitudine în relația dintre bugetul național și bugetul UTA Găgăuzia.

„În mod neclar, contrar principiilor autonomiei bugetare și autonomiei locale, restituirile TVA în beneficiul agenților economici din UTAG se face din contul bugetului de stat. Deci avem o situație în care UTAG încasează în bugetul său TVA, dar aceste surse proprii nu participă la restituirea acelorași taxe. Această prevedere în lege a fost introdusă în 2004, pe timpul comuniștilor. Doar în ultimii 5 ani, bugetul central a rambursat peste 640 de milioane de lei în calitate de sumă TVA către UTAG”, a menționat deputatul.

Radu Marian a anunțat că articolul 6 din Codul Fiscal va fi completat cu o prevedere prin care se va stabili că restituirea impozitelor și taxelor agenților economici din unitatea autonomă se va realiza de la bugetul UTAG, în limita veniturilor disponibile. În același timp, sumele neacoperite pentru restituire se vor compensa prin transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat.

„Urmare a acestui proiect de lege, anticipăm economii la bugetul național de aproape 500 milioane lei în următorii 5 ani, bani care vor putea fi folosiți în toată țara, nu doar într-o singură unitate administrativ-teritorială”, a menționat Radu Marian.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE