Judecătorul Curții Constituționale (CC), Domnica Manole a obținut o victorie la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Potrivit deciziei autoritățile de la Chișinău i-au încălcat Domnicăi Manole dreptul la libera exprimare, implicit demiterea ei din funcția de judecător a fost nejustificată.

În rezultat, statul urmează să îi achite Domnicăi Manole 9 500 de euro drept despăgubiri, 4 500 de euro – repararea prejudiciului moral, iar alte 5 000 de euro – cheltuieli de judecată. Manole a fost reprezentată de avocatul Vladislav Gribincea.

Dincolo de dosarul la CEDO, Domnica Manole are șanse tot mai mari să obțină 800000 de lei din bugetul de stat, iar Curtea de Apel Chișinău a păstrat în vigoare hotărârea judecății în cauza magistratei Curții Constituționale pentru că a fost investigată penal.

Amintim că în 2016, Domnica Manole, judecătoare la Curtea de Apel, a anulat hotărârea CEC privind organizarea unui referendum propus de Platforma „DA” şi obliga instituţia să iniţieze referendumul. Ulterior, decizia semnată de Manole a fost atacată la CSJ de membrii CEC. Membrii CEC s-au adresat și la CSM și PG. Procurorul general de atunci, Eduard Harunjen a cerut acordul CSM pentru a investiga acţiunile judecătoarei.

În 2017, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât că Domnica Manole nu este compatibilă cu statutul de judecător, după ce plenul a examinat avizul consultativ suplimentar al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), în care s-a insistat pe „prezența factorilor de risc în activitatea magistratei”. În data de 21 iulie 2017, președintele Igor Dodon a semnat decretul prin care Manole a fost eliberată din funcție.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE