Săptămâna 21-25 septembrie a fost marcată, în special, de activităţi privind numirea noului Guvern şi prezentarea programului de guvernare a Guvernului Filat, învestit vineri, 25 septembrie. Toată săptămâna jurnaliştii, dar şi analiştii politici, au făcut pronosticuri, recomandări şi comentarii pe marginea candidaturilor la funcţia de miniştri, înaintate de partidele din cadrul Alianţei pentru Integrare.
Zilele trecute, Chişinăul a fost vizitat de mai mulţi oficiali din afara ţării, cum ar fi Preşedintele Comisiei de politică externă din Senatul României, Titus Corlăţean, precum şi de Şeful administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin.
Mai mulţi bătrâni au protestat împotriva dublării tarifelor la apă şi canalizare şi transport public, iar miniştrii au depus jurământul. Mai multe detalii despre cele mai fierbinţi evenimente ale săptămânii ce a trecut şi la care au participat şi reporterii Politik, găsiţi mai jos,
Luni, 21 septembrie
Premierul Vlad Filat a purtat o discuţie de două ore cu reprezentanţi ai mediului bancar şi de afaceri în cadrul căreia au fost enunţate mai multe probleme de ordin economic cu care se confruntă la moment R. Moldova. Cei prezenţi au precizat că timp de opt ani nu au reuşit să poarte o colaborare echitabilă cu guvernarea comunistă şi au solicitat noului premier desemnat să asigure o colaborare transparentă.
Tot luni, Vlad Filat a dat asigurări că noul Guvern nu va admite restanţe la plata salariilor şi a pensiilor, chiar dacă până la sfârşitul anului R. Moldova va înregistra un deficit bugetar de 6 mlrd lei. Totodată, Vlad Filat a declarat că până în 2012 R. Moldova va avea acces liber în UE, cu condiţia ca activitatea Guvernului să fie una stabilă.
Marţi, 22 septembrie
R. Moldova va primi de la SUA 1,4 mln dolari destinaţi domeniului justiţiar. În acest sens, ambasadorul SUA, Asif Chaudhry şi preşedintele în exerciţiu al R. Moldova, Mihai Ghimpu, au semnat un amendament la “Scrisoarea de acord cu privire la controlul drogurilor şi aplicarea normelor de drept”. Banii vor fi gestionaţi de către Ambasada SUA şi vor fi folosiţi în cadrul mai multor proiecte de combatere a corupţiei şi a traficului de fiinţe umane.
Miercuri, 23 septembrie
Fracţiunea comunistă a solicitat Parlamentului să ofere PCRM conducerea Serviciului de Informații și Securitate, Comisia Electorală Centrală și Curtea de Conturi. Declarații în acest sens a făcut deputatul comunist Vadim Mișin. El susține că astfel de recomandări ar fi făcut structurile europene încă în 2005 și că acestea încă sunt actuale.
Premierul desemnat, Vlad Filat, i-a reamintit însă lui Vadim Mișin că aceste instituții oricum s-au aflat sub influența comuniștilor. Vlad Filat a mai precizat că în scurt timp toate aceste structuri urmează să fie depolitizate, indiferent de cine se află la guvernare și cine e în opoziție.
Preşedintele Comisiei de politică externă din Senatul României, Titus Corlăţean a făcut o vizită la Chişinău, la invitaţia omologului său, deputatul democrat, Igor Corman. În cadrul unei conferinţe de presă, demnitarul român a declarat că România va lupta pentru ca cetăţenii R. Moldova să poată circula fără vize în spaţiul Uniunii Europene. Totodată, acesta a dat asigurări că în perioada imediat următoare, Senatul va discuta și despre semnarea Convenției cu privire la micul trafic la frontieră și deschiderea consulatelor la Bălți, Iași și Cahul. Dacă R. Moldova va semna Convenția, cetățenii moldoveni vor putea circula liber pe teritoriul României în limita de 50 km.
Joi, 24 septembrie
Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, dar şi premierul Vlad Filat, s-au întâlnit joi cu şeful administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin. Oficialii au pus în discuţie problema transnitreană şi a retragerii armatei ruse de pe teritoriul din stânga Nistrului, fără a ajunge la un rezultat concret. Totodată, a fost abordată şi problema creditului de 500 mln dolari, promis R. Moldova de către autorităţile ruse încă înainte de alegerile din 29 iulie. În urma discuţiilor purtate cu oficialul rus, atât preşedintele interimar, cât şi primul-ministru, au constatat că nu există un act juridic semnat între Federaţia Rusă şi R. Moldova privind creditul promis.
Zeci de pensionari s-au adunat în faţa Guvernului, pentru a protesta împotriva noilor tarife la apă şi canalizare şi transport public adoptate de Consiliul Municipal (CMC). Bătrânii nu sunt de acord cu dublarea tarifelor şi cer anularea deciziei CMC ce urmează să intre în vigoare de la 1 octombrie.
Ex-vicepremierul Iurie Roşca a agresat verbal jurnalista Ziarului de Gardă, Tatiana Eţco. Joi dimineaţă, Roşca a zburat spre Moscova în acelaşi avion cu un grup de jurnalişti moldoveni care plecau spre Washington în cadrul programului Open World. Solicitat de reportera Ziarului de Gardă cu privire la scopul vizitei sale, acesta a răspuns cu agresiuni verbale şi insulte. „Domnişoară, nu aveţi ce vă băga în viaţa mea personală. Căraţi-vă de aici! Nu înţelegeţi că nu am plăcerea să vorbesc cu dumneavoastră. Dacă v-aş pune să scrieţi o dictare de jumătate de pagină, ai face 17 greşeli. Te porţi ca un mitocan”, a spus Roşca.
Ajuns în aeroportul Domodedovo, el s-a transferat la una din rutele internaţionale, refuzând să spună unde merge. La ghişeul la care s-a înregistrat, jurnaliştii au aflat că Roşca pleacă spre Erevan.
Vineri, 25 septembrie
Vineri, Parlamentul a învestit noul cabinet de miniştri şi a adoptat programul de guvernare propus de premierul Vlad Filat, intitulat “Integrarea Europeană-Libertate, Democraţie, Bunăstare”. Miniştrii au depus jurământul şi au participat la prima şedinţă a noului Guvern, chiar în seara de vineri, la ora 22.00.
Vlad Filat a cerut miniştrilor să prezinte până luni, 28 septembrie rapoarte cu privire la situaţia actuală din cadrul fiecărui minister.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE