Componenţa politizată parţial ridică semne de întrebare asupra profesionalismului unor miniştrii - 6 luni ca fereastra de oportunitate pentru demonopolizarea sistemului moştenit.
Vasile Botnaru, moderatorul și prezentatorul emisiunii duminicale PUNCT și de la capăt de la Europa Liberă, a analizat noul guvern Filat împreună cu experții politici Nicu Popescu, cercetător la Consiliul European pentru Politica Externă, cu sediul la Londra și Vlad Spânu, directorul executiv al Fundației ”Moldova” cu sediul la Washington.
Despre noii ”ași”, cum i-a numit V. Botnaru, pe care îi are prim-ministrul Filat și despre faptul că Vlad Filat va putea să aibă o echipă și nu doar reprezentanți ai partidelor, foarte puternici grație partidelor, dar și grație personalității acestora, Vlad Spânu a răspuns:
„Cred că echipa care este la guvernare are de rezolvat câteva probleme grave care stau în fața R. Moldova. Când vorbim de criza economică se are în vedere plata pensiilor și salariilor care acum este sub un mare semn de întrebare. Alt obstacol care ar putea fi în calea noii guvernări este faptul că ar putea să nu reușească într-un termen care îi va permite situația politică, deci nu va reuși să facă reformele necesare în interior. Și, în special, ceea ce ține de reforma mass-media publică. Dacă la televiziunea publică Teleradio-Moldova nu vor avea acces toate forțele politice și analiștii politici pentru ca să ajungă la urechea cetățeanului ce se întâmplă în realitate în R. Moldova, noua guvernare riscă ca noile alegeri – dacă cumva vor fi repetate la anul viitor – să nu reușească să prezinte electoratului cine este această noua guvernare și care sânt politicile sale.
Un risc destul de mare în afară de riscul că nu vor fi în stare să acumuleze suficiente mijloace financiare pentru a plăti salariile și pensiile la timp. Și alt risc care este și pe care noua guvernare trebuie să îl ia în calcul, este riscul escaladării unui conflict pe Nistru, în cazul când acei care stau la Tiraspol sau acei care stau la Moscova vor vedea în noua guvernare un pericol pentru ei și atunci vor încerca să destabilizeze situația.
Vasile Botnaru: Domnule Popescu, sunteți de acord cu această listă de teste pe care le are de susținut guvernul?
Nicu Popescu: Da, sunt de acord cu această listă, dar cred că principalul test este coeziunea internă și capacitatea alianței de a mobiliza acel potențial intelectual și politic pe care îl are pentru a implementa reformele reale. Cred că din partea societății civile au existat niște așteptări mai mari față de noul guvern. În realitate avem două guverne. Un guvern, sau o jumătate de guvern, care este destul de competent. Practic ministerele cheie – de Economie, Finanțe, de Externe, cel Intern, au niște specialiști care mai mult sau mai puțin s-au manifestat în trecut. Dar există și un al doilea guvern, un guvern foarte politizat în care au venit persoane numite de partid, dar care nu sunt foarte cunoscute ca specialiști în domeniu. Și, cred, că anume aceasta a doua jumătate a guvernului pare mult mai slabă din punctul de vedere al societății civile și nu răspunde integral așteptărilor pe care le-a avut societatea față de noua guvernare.
Vasile Botnaru: V-ați aventura să pronosticați cât de lungă va fi viața acestui guvern?
Nicu Popescu: Nu cred că știe cineva cât de lungă va fi viața acestui guvern și orice tip de presupuneri ar fi speculații care nu ar avea niciun fundament real. Cred că practic niciunul din actori politici cheie din R. Moldova nu știe ce va face peste două sau trei săptămâni. Și, în aceste condiții, cred că ar fi iresponsabil să speculăm în privința longevității acestui guvern.
Vlad Spanu: Eu am pornit, când am elaborat împreună cu alți experți un document care a fost prezentat în special în Statele Unite ale Americii și la Bruxelles, am pornit de la faptul că acest guvern are o fereastră de oportunitate de șase luni. În cazul în care se vor crea premizele sau se va crea situația de a merge la alegeri anticipate în 2010. Deci, eu cred că noul guvern trebuie anume din acest punct de vedere să reiasă. Deci, la prima etapă este această fereastră de oportunitate de șase luni și să rezolve problemele imediate despre care am spus mai înainte – salarii, reforma sectorului mass-media publice și sectoarele de forță – SIS, ministerul de Interne, justiția. Și dacă rezolvi problema în această perspectivă și știi că ai de rezolvat aceste probleme într-o perioadă scurtă, te vei putea mobiliza ulterior ca să elimini riscurile și să creezi un program de guvernare pe termen de patru ani – daca îți asiguri spatele, îți asiguri baza eliminând aceste riscuri.