Specialiștii au prezentat recomandări în alegerea luminițelor și ghirlandelor pentru sărbătorile de iarnă, transmite MOLDPRES.

Potrivit Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC), persoanele sunt îndemnate să nu scoată sau instaleze lămpile când ghirlanda este racordată la rețeaua de alimentare. Totodată, ghirlanda nu trebuie să fie conectată la rețeaua de alimentare în stare ambalată.

Luminițele electrice trebuie să fie însoțite de o indicație care să arate că sunt destinate pentru utilizare în interiorul încăperii sau afară. Luminițele pentru exterior trebuie să fie echipate cu o fișă de priză protejată împotriva stropilor de apă. Lungimea cablului între fișă și primul bec electric, pentru toate tipurile de luminițe, nu trebuie să fie mai mică de 1,5 m.

De asemenea, agenții economici sunt obligați să demonstreze consumatorilor, la cererea acestora, modul de utilizare și funcționalitatea produselor vândute. Totodată, consumatorul este în drept să solicite vânzătorului prezentarea declarației de conformitate. Lipsa acesteia prezumă neconformitatea produsului. Neoferirea informațiilor se sancționează cu amendă în valoare de până la 6 900 de lei (circa 345 de euro).

La fel, specialiștii recomandă să procurați luminițe electrice doar din locuri autorizate, iar pentru orice neconformitate apărută în perioada termenului de garanție puteți solicita repararea produsului sau înlocuirea acestuia.

În cazurile în care agenții economici refuză să respecte drepturile consumatorilor, cetățenii pot depune o reclamație la ISSPNPC.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE