Creștinii ortodocși de stil vechi intră de astăzi, 18 martie, în Postul Paștelui. Postul Mare pregătește oamenii de Sfintele Paști, sărbătorit anul acesta pe 5 mai.

Potrivit calendarului ortodox, timp de șapte săptămâni, credincioșii nu vor mai mânca lactate, ouă, carne și pește și nu vor consuma băuturi alcoolice. Postul Mare durează patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor.

În cele 40 de zile sunt doar două zile de dezlegare la pește, de Buna Vestire și de Florii, față de postul Crăciunului, când sunt 15 zile cu dezlegare la pește. În această perioadă nu se fac nunți.

Mai mult, creștinii trebuie să se rețină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de cel sufletesc.

Postul Pastilor incepe luni, 18 martie 2024, dupa Duminica izgonirii lui Adam din rai - a lasatului sec de branza, si se posteste pana in seara sambetei din Saptamana Patimilor, inclusiv. Acest post este precedat de cele trei saptamani introductive de la inceputul perioadei Triodului (incepand cu Duminica Vamesului si a Fariseului), care pregatesc si prevestesc postul care incepe dupa Lasata Secului.

In timpul acestui post, sunt oprite savarsirea nuntilor si serbarea zilelor onomastice.

In perioada Postului Pastilor avem dezlegari la peste: pe 25 martie, de praznicul Bunei Vestiri si pe 28 aprilie 2024, cu prilejul sarbatorii Intrarii Domnului in Ierusalim (de Florii)

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE