Deputaţii comunişti vor boicota alegerea preşedintelui de astăzi, 10 noiembrie. De această părere sunt liderii Alianţei pentru Integrare Europeană. Invitaţii emisiunii „În PROfunzime”, au declarat că PCRM trage de timp în acest fel pentru a putea negocia.
„De ce să voteze ei în primul tur dacă îl au şi pe al doilea în faţă. Dar oricum vor vota preşedintele”, este de părere liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.
În acelaşi timp, Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat, precizează că „trebuie să privim dincolo de declaraţii şi plenare. Eu văd ce se întâmplă în teritoriu. Ei deja sunt în campanie electorală”.
În acelaşi context, liderul Alianţei „Moldova Noastră”, Serafim Urechean, le aminteşte deputaţilor comunişti că „ei au o singură şansă, aceea de a vota preşedintele ţării măcar şi în a doua etapă. Altfel, toată vina va fi pusă pe seama lui Voronin”.
Urechean a mai declarat că a purtat mai multe discuţii cu persoane importante din cadrul PCRM şi că acestea „arată cu degetul către tovarăşul Voronin”.
„La sediul PDM au venit două demersuri prin care mai mulţi primari şi consilieri din raionul Râşcani recomandă fracţiunii comuniste să participe la exerciţiul alegerii preşedintelui şi să-mi susţină candidatura”, a subliniat liderul Partidului Democrat, Marian Lupu.
Amintim că Comitetul Central al Partidului Comuniştilor a decis luni, 9 noiembrie, că nu va participa la alegerea preşedintelui, preconizată pentru marţi astăzi. Anterior comuniştii au declarat că vor participa la alegeri numai dacă AIE va respecta câteva condiţii: înaintarea unei alte candidaturi care să convină ambelor părţi, demiterea din funcţia de şef al Parlamentului pe Mihai Ghimpu, demiterea Guvernului Filat, destrămarea AIE şi formarea unei coaliţii de centru-stânga cu PDM.
Marian Lupu, liderul partidului Democrat este singurul candidat la funcţia de preşedinte, susţinut de Alianţa pentru Integrare Europeană. AIE dispune însă doar de 53 de mandate, din cele 61 necesare pentru alegerea preşedintelui. În caz că preşedintele nu este ales din primul tur, sunt organizate alte alegeri, în decurs de 30 de zile.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE