Analistul politic, Igor Boţan susține că există un semnal foarte și foarte clar că sunt disensiuni puternice în cadrul PCRM.
Igor Botan: În ultimele două luni de zile Partidul Comuniștilor și așa-zisul media holding afiliat acestuia a declanșat o campanie furibundă împotriva Alianței pentru Integrare Europeană și împotriva lui Marian Lupu pentru a-și convinge alegătorii și susținătorii că trebuie blocată procedura alegerii șefului statului și trebuie provocate alegeri parlamentare anticipate. Această campanie a culminat, cum era și de așteptat, cu protestul din ziua de 7 noiembrie, în cadrul cărora a fost adoptată o rezoluție, sensul căreia se rezumă la același blocaj instituțional și provocarea alegerilor anticipate.
Vasile Botnaru: Prin urmare, conducerea partidului a ales să meargă pe formula cea mai dură. Asta ce însemnând?
Igor Boțan: Însemnând ce a spus Vladimir Voronin sâmbătă. Adică marea obidă că partidul condus de domnia sa a pierdut puterea și acum vrea cu orice preț să și-o recupereze.
Vasile Botnaru: La modul practic asta înseamnă alegeri anticipate în vara anului viitor. Până atunci vor avea oare suficientă energie ca să țină în șah alegătorul și nu doar?
Igor Boțan: După decizia plenarei de ieri de a boicota alegerea șefului statului devine clară sarcina AIE. Acesta trebuie să depună un efort pentru a stopa declinul economic și pentru a relansa economia. Pentru aceasta are semnale pozitive din partea finanțatorilor internaționali. Deci, AIE trebuie acum să convingă partenerii externi că pentru o perioada de timp de aproximativ un an de zile poate stabiliza situația din țară și poate asimila ajutorul financiar. În privința Partidului Comuniștilor lucrurile nu sunt simple de loc. Acest partid trebuie să reziste testul blocajului. Este foarte bine cunoscut faptul că în cadrul partidului există grupări care doresc să evite alegerile anticipate. Dacă în cele două încercări partidul rezistă, atunci probabil mai are șanse, dacă nu rezistă, atunci lucrurile se vor precipita foarte repede.
Vasile Botnaru: La modul practic însemnând ca toți deputații comuniști să nu se apropie de urnele de vot, sub nicio formă.
Igor Boțan: Așa este cum spuneți, dar cel mai interesant lucru care trebuie subliniat este acela că PCRM se teme că pot exista așa-ziși trădători în cazul participării la vot - un semnal foarte și foarte clar că există disensiuni puternice în cadrul partidului care pot fi blocate doar prin neadmiterea apropierii de urna de vot.