Comisia Europeană a alocat circa 3 mln Euro pentru ca în Moldova să se desfăşoare alegeri libere şi corecte. Scopul este de a mări participarea la vot a cetăţenilor domiciliaţi în străinătate, de a îmbunătăţi transparenţa procesului electoral prin utilizarea mai bună a mass mediei şi consolidarea capacităţii instituţionale şi funcţionale ale Comisiei Electorale Centrale.

Benita Ferrero-Waldner, Comisarul pentru Relaţii Externe şi Politica Europeană de Vecinătate a declarat: “Încurajez autorităţile moldovene să depună eforturile necesare pentru a consolida statul de drept şi pentru a implementa toate angajamentele privind respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Aceastea sunt, în special, relevante pentru procesul electoral, care, cred eu, va fi desfăşurat în conformitate cu standardele internaţionale".

Desfăşurarea alegerilor libere ş corecte este unul din angajamentele cheie ale Republicii Moldova conform Planului de Acţiuni stabilit cu Uniunea Europeană în cadrul Politicii Europene de Vecinătate.

Comisia Europeană şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare au oferit două mln Euro pentru sporirea eficienţei managementului informaţional în alegeri şi consolidarea legislaţiei electorale şi hotărârile judecătoreşti.

În acelaşi sens, alte circa € 0,5 mln, alocate în cadrul Instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului vor promova participarea cetăţenilor la alegeri, educarea şi mobilizarea votanţilor să participe la activităţile de monitorizare a mass mediei şi a candidaţilor electorali.

Mai mult decât atât, Programul Comun al Comisiei Europene şi Consiliului Europei „Susţinerea alegerilor libere şi corecte" , la care Comisia contribuie cu €0, 5 mln, ajută Moldova (în rând cu alte ţări din regiunea Vecinătăţii Estice a UE) să desfăşoare alegerile în conformitate cu standardele democratice, în special prin îmbunătăţirea legislaţiei şi a practicii electorale.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE