Consiliul municipal nu a votat nici in prima lectura bugetul capitalei pentru anul 2009. Consilierii au criticat dur proiectul elaborat de Primărie, fiind susţinut doar ca baza.

Dorin Chirtoacă, primar de Chişinău: „Au fost prevăzute venituri in suma de peste 1 mlrd 534 mii lei si cheltuieli de 1 mlrd 664 mii, inclusiv suburbiile. Foarte puţine din domenii au acoperire in ansamblu este o acoperire de 60 la suta”.

Proiectul propus spre examinare prevede un deficit de 52 de milioane de lei. Datoria fata de Termocom, de circa 140 de milioane de lei, nu a fost inclusa.

Dorin Chirtoacă, primar de Chişinău: „Este un buget auster, deficitar, dar astea sunt posibilităţile de azi ale mun. Chişinău in contextul politic si financiar”.

Eduard Muşuc, preşedinte CMC: „Bugetul de azi nu prevede stingerea datoriilor fata de Termocom. Daca strategia dvs. este aprofundarea crizei, atunci acest lucru este dictat de interesul politic si electoral, nu de interesul oamenilor”.

Svetlana Popa, lider fracţiune PCRM: „Evaluarea acumulărilor s-a făcut fără a lua in calcul majorarea salariilor in 2009 care va fi cu cel puţin 24%. In acest sens, bugetul este micşorat cu 295 mln lei”.

Mihai Ghimpu, consilier PL: „Atunci când spunem ca este un buget nelucrat, ca este după o schema veche, nu s-au căutat venituri, dam exemplu de panouri. Nu ştiţi ca este legea cu privire la taxe? Cine a stabilit taxa mizera, nu Guvernul comunist?”.

Oleg Cernei, consilier AMN: „Pentru fiecare an, defalcările de la buget s-au micşorat. Anul acesta este de 2,1 mln lei. La Bălţi, unde sunt 130 de mii de cetăţeni, defalcările sunt de 73 mln Municipiul Chişinău numai 2 mln lei merita?”

Alexandru Tănase, lider fracţiune PLDM: „Acest proiect, indiferent de culoarea noastră politica, fiţi de acord nu poate fi numit buget. Este mai degrabă un deviz de cheltuieli care conţine o cifra a încasărilor pentru anul 2009, după aceeaşi schema de anul trecut si reflecta lipsa unor proiecte investiţionale in mun. Chişinău”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE