Prim-ministrul Zinaida Greceanîi a convocat, în seara zilei de marţi, o şedinţă extraordinară a Comisiei pentru situaţii excepţionale, pentru a examina situaţia creată în legătură cu sistarea, pe 6 ianuarie, de către Ucraina, a livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova şi ţările balcanice.

Astfel, noaptea trecută au fost sistate livrările de gaze prin staţiile de pompare din Orlovka şi Grebeniki, în conducte rămânând stocuri suficiente pentru asigurarea sudului şi centrului republicii pentru câteva zile. În acelaşi timp, prin gazoductul Ananiev-Cernăuţi-Pogoroceni, amplasat în partea de nord a Republicii Moldova, au fost dublate livrările de gaze naturale, astfel încât să fie asigurat cu gaze naturale nordul republicii şi unele obiective industriale din municipiul Chişinău.

Prim-viceprim-ministrul Igor Dodon, ministru al Economiei şi Comerţului, a informat că, în prezent, întreg teritoriul Republicii Moldova este alimentat cu energie electrică produsă de centralele termoelectrice CET-1 şi CET-2 din Chişinău, CET-Nord din Bălţi, centralele hidroelectrice de la Dubăsari şi Costeşti, precum şi energia electrică livrată de centrala de la Cuciurgan şi cea importată din Ucraina. Potrivit lui Igor Dodon, nu există deficit de energie electrică.

În şedinţa de marţi, Comisia pentru situaţii excepţionale a decis deblocarea a 21 mii tone de păcură din rezerva de stat pentru alimentarea CET-1 şi CET-2 şi economisirea gazelor naturale. Astfel, în cazul sistării totale a livrărilor de gaze prin teritoriul Ucrainei, cele două centrale termice vor putea asigura cu agent termic municipiul Chişinău pentru o perioadă de două săptămâni. În acelaşi timp, au fost elaborate grafice de economisire a gazelor naturale pentru consumatorii industriali de gaze naturale, care au fost avertizaţi de către "Moldovagaz" asupra limitării livrărilor începând cu ziua de 7 ianuarie.

Prim-ministrul Zinaida Greceanîi i-a informat pe cei prezenţi că a expediat două telegrame pe numele omologilor săi din Ucraina şi Federaţia Rusă, Iulia Timoşenko şi, respectiv, Vladimir Putin. Premierul le-a solicitat acestora reluarea livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova, întrucât aceasta îşi respectă angajamentele contractuale pe termen lung cu concernul rus "Gazprom", iar neînţelegerile acestuia cu Ucraina nu trebuie să afecteze consumatorii moldoveni.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE