Ministrul de externe, Nicu Popescu  a declarat la finalul Platformei de sprijin pentru Moldova că statul nostru va beneficia de un sprijin multilateral din partea partenerilor externi, fiind vorba nu doar de bani. Popescu a spus că Moldova va primi și un sprijin prin mecanisme nonfinanciare. Este vorba de echpament, utilaje și un acces liber la piața de gaz și cea de electricitate

„ Totalurile se fac, grupurile de lucru au venit cu solicitări concrete. Nu este vorba doar de ajutor financiar, dar și de ajutor prin mecanisme concrete pentru Moldova. Vorbim de echipamente, generatoare pentru sectorul energetic, pentru spitale, instituții publice, proiecte de eficiență energetică cum ar fi izolarea imobilelor, echpamente pentru MAI și Poliția de Frontieră. Aceste totaluri se fac, se compilează și în timpul apropiat vom veni cu o listă exhaustivă a asistenței  pe care a primit-o Moldova. Da, există componenta financiară a sprijinului, dar partea legată de echipamente este și ea necesară pentru a ne asigura  că Moldova nu va fi afectată în perioada rece. Discutăm cu partenerii externi de a avea acces și la anumite resurse de gaz și electricitate care sunt importante”, a menționat Nicu Popescu.

Președintele Franței, Emanuel Macron a declarat că Moldova va beneficia de un sprijin de 100 de milioane de euro, iar banii urmează să acopere mai multe domenii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE