Chef şi voie bună în centrul capitalei. Mirosul de frigărui, de plăcinte calde şi sarmale,dar şi muzica lăutărească i-a scos pe chişinăuieni din casă. Nici chiar vremea rece de afară nu i-a oprit pe locuitorii Chişinăului să iasă în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a sărbători Hramul Oraşului.
Primarul general Dorin Chirtoacă a deschis ofical sărbătoarea de astăzi, menţionând că se roagă „pentru ca Chișinăul să fie un oraș frumos cu o tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, doresc ca împreună să construim ceea își dorește fiecare dintre noi să avem străzi mai bune, mai bine luminate, case mai bine încălzite, locuri de muncă”. 
Ministrul Tineretului, Ion Ceban, prezent la eveniment ne-a declarat că a ieşit în Piaţă „pentru că este Hramul Chișinăului, am vrut să văd care este atmosfera din oraș, am fost la liturghie de dimineață după care am să merg pe bulevardul Ștefan cel Mare pentru că vreau să gust câte puțin din toate bunătățile de aici, până diseară nu voi face mare lucru, vreau să sărbătoresc simbolic”.
Cei care hotărăsc să-şi petreacă ziua în Piaţă pot gusta din tot felul de bunătăţuri puse în vânzare, sa facă poze cu personaje din desene animate sau să-şi plimbe copiii cu poneiul. Deşi toate aceste bucurii costă, locuitorii capitalei spun că vor scoate banii din buzunar pentru că „o dată pe an este Hramul Chişinăului”.
„Cum să stăm acasă, astăzi este Hramul Oraşului şi noi cu toată familia am ieşit în piaţă să sărbătorim, să urmărim concertul, mai ales că avem zi liberă şi nu lucrăm”, spune Anatol Miron.
“Vom merge prin oraș pentru că vrem să vedem tradițiile și obiceiurile. Ia uitaţi-vă ce colaci de casă frumoşi şi ce prosoape se văd aici, îmi aminteşte de casa părintească”, explică Maria Tofan.
Prezentă cu familia, Natalia Gordilă, spune că “încă nu am stabilit ceva special, dar mai este timp până diseară, însă nici frigul de afară nu ne oprește în casă”.
Sărbătoarea a început la ora 8.00 cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare de către autorităţile locale. La ora 11.00 a fost oficiată Sfânta Liturghie la Catedrala „Naşterea Domnului”. Cu începere de la ora 17.00 pe scena special amenajată în Piaţă, vor evolua mai mulţi artişti autohtoni, dar şi de peste hotare.
Amintim că astăzi Chişinăul împlineşte 563 de ani de la prima atestare documentare a oraşului, iar creştinii ortodocşi sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE