Multe dintre statele lumii au prosperat şi pe spinarea imigranţi ilegali. Problemele de integrare a imigranţilor a determinat multe guverne să adopte legi aspre, scrie "Foreign Policy".
Italia este unul dintre statele care are cea mai dură legislaţie privind imigraţia. Cu o populaţie de imigranţi de circa 4 milioane de suflete, autorităţile de la Roma au adoptat în 2009 o serie de legi care prevăd amendarea imigranţilor cu sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro şi oferă autorităţilor posibilitatea de a arunca imigranţii ilegali după gratii pentru cel mult şase luni scrie "Foreign Policy".
Şi autorităţile australiene unde se află circa 5,5 milioane de imigranţi au posibilitatea de a arestat orice cetăţean descoperit fără o viză validă.
Un alt stat european cu legi extrem de stricte privind imigranţii este Elveţia. Un proiect de lege propus de SVP, partid de dreapta, presupune deportarea imediată a tuturor imigranţilor condamnaţi la închisoare, şi în funcţie de gravitatea infracţiunii săvârşite, a membrilor familiilor acestora. Elveţia depășeşte circa 1,7 milioane de imigranţi.
Deşi Japonia se confruntă cu grave probleme demografice, îmbătrânirea populaţiei şi o lipsă acută de forţă de muncă ieftină, autorităţile de la Tokyo au înăsprit legile împotriva imigranţilor.
Printre cele mai controversate acte normative nipone menite să reglementeze acest sector este aşa numită "Lege Nikkei", adoptată în primăvara lui 2009, care permite guvernului să plătească 3.000 de dolari oricărui imigrant pentru a se întoarce în ţara de origine, fără posibilitatea de a mai pune vreodată piciorul pe pământ nipon. Mulţi au considerat această lege o insultă la adresa comunităţii de imigranţi din Japonia, care numără circa 1,7 milioane de persoane, potrivit "Foreign Policy".