Jurnaliştii din întreaga lume sărbătoresc astăzi, 3 mai, Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Pe parcursul întregii săptămâni, la Chişinău vor fi organizate mai multe evenimente dedicate zilei profesionale a jurnalistului.
La Chişinău, Ziua Presei va începe cu un flash-mob organizat de Centrul tinerilor jurnalişti. După care, evenimentul va continua cu un miting de solidaritate cu breasla jurnalistică în scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet. Jurnaliştii vor cere şi eliberarea colegului Ernest Vardanian.
Potrivit unui raport realizat de Freedom House, Republica Moldova se plasează pe locul 144 din 196 în clasamentul anual al libertăţii presei, alături de Irak, după Burkina Faso, Coreea de Sud, Africa de Sud, Romania, Ucraina, Nigeria, Uganda, Georgia, Pakistan, dar înaintea Uzbekistanului, Kazahstanului, Turkmenistanului, Azerbaidjanului, Rusiei şi Chinei.
Totodată, Organizaţia Reporteri fără Frontiere a numit astăzi 40 de “prădători ai presei”, printre care se numără conducători politici, religioşi şi organizaţii teroriste, cu ocazia Zilei mondiale a libertăţii presei. “Sunt puternici, periculoşi, violenţi şi deasupra legilor. Aceşti prădători ai libertăţii presei au puterea de a cenzura, de a închide, răpi, tortura şi, în cele mai rele situaţii, de a omorî jurnalişti”, a arătat organizaţia nonguvernamentală de apărare a libertăţii presei. Nu mai puţin de 17 şefi de stat şi numeroşi şefi de guvern figurează pe listă, printre care se numără preşedintele chinez, Hu Jintao, liderul iranian Mahmoud Ahmadinejad, Raoul Castro (Cuba), sau premierul rus Vladimir Putin, scrie Inquirer.
Pentru prima dată, Ziua Libertăţii Presei a fost aniversată pe 3 mai 1994, în urma unei decizii a Adunării Generale a ONU din 23 decembrie 1993.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE