După ce PLDM și PCRM au votat pe data de 3 mai, în Parlament, mai multe legi catalogate, la doar câteva ore de la vot, de către liderii europeni ca fiind antidemocratice, antieuropene și anticonstituționale, au fost multe voci atât pe interior, cât și pe exterior, care îi cereau președintelui țării, Nicolae Timofti, să nu promulge aceste legi, să le retrimită Parlamentului pentru o nouă examinare, în special în ceea ce privește respectarea normelor constituționale și europene.

Surprinzător, dar și îngrijorător în același timp, cei mai insistenți au fost liderii Uniunii Europene, care i-au cerut în diferite forme președintelui Timofti să nu promulge aceste legi. Președintele însa s-a grăbit să le promulge. Mai multi analiști au catalogat gestul președintelui ca fiind o cedare la presiunile PLDM și ale lui Vlad Filat.
Cel care suportă însa acum efectele negative în fața partenerilor externi, dar și a cetățenilor țării, este președintele Nicolae Timofti, deoarece el este cel care a promulgat legile respective și a semnat în graba acele decrete neconstituționale de demitere a unor miniștri, deși știa foarte bine că împuternicirile suplimentare acordate de PLDM și PCRM premierului interimar sunt contestate la Curtea Constituțională. Este pentru a treia oară când președintele este pus într-o situație delicată, încălcând în mod repetat Constituția, de fiecare dată într-un context care favoriza PLDM sau pe liderul acestui partid, Vlad Filat. În aceste condiții, caracterul de neutralitate pe care un șef de stat trebuie să îl aibă pare compromis, iar credibilitatea lui Nicolae Timofti, este și ea compromisă. O lovitură și mai dură pe care Nicolae Timofti o înregistrează este în planul imaginii sale profesionale, de jurist. După ce acte semnate de tine sunt declarate în mod repetat ca fiind anticonstituționale, după ce liderii europeni îți spun că nu trebuie promulgate pentru că sunt antidemocratice, e greu să rămâi cu o imagine de jurist profesionist.
Seria actelor contestate la Curtea Constituțională nu s-a oprit, în perioada următoare vor fi judecate alte legi votate în grabă, pe data de 3 mai, de PLDM și PCRM.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE