Proiectul de lege care prevede aplicarea votului prin corespondență a fost adoptat de Parlament. Documentul reglementează principiile de exercitare a dreptului la vot prin corespondență, procedurile electorale specifice, precum și atribuțiile organelor electorale care vor organiza această metodă alternativă de exercitare a dreptului la vot. Procedurile electorale privind securizarea votării, păstrarea și asigurarea integrității plicurilor cu buletinele de vot recepționate se vor stabili printr-un regulament aprobat de Comisia Electorală Centrală.

Printre amendamentele acceptate figurează includerea criteriilor pentru identificarea țărilor în care urmează să fie implementat votul prin corespondență. Astfel, condițiile privind implementarea parțială a votului prin corespondență sunt lipsa secțiilor de votare în țara-gazdă sau distanța mare până la cea mai apropiată secție de votare constituită anterior; experiența implementării acestei metode alternative de vot; înregistrarea prealabilă la scrutinul electoral precedent a cel puțin 30 de cereri; siguranța și fiabilitatea serviciilor poștale. Printre țările care întrunesc aceste criterii figurează Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda. Votul prin corespondență nu va putea fi realizat în țările în care Republica Moldova nu are stabilite relații diplomatice, în țările aflate în conflicte militare și în țările în care nu se respectă standardele internaționale privind desfășurarea alegerilor libere și corecte.

„Proiectul urmează să fie avizat și de Comisia de la Veneția”, a declarat deputatul Veronica Roșca

Opoziția BCS va contesta legea la Curtea Constituțională. Deputatul PSRM, Vlad Batrîncea a atenționat deputații că Republica Moldova se află sub monitorizarea Consiliului Europei, este o țară candidată la Uniunea Europeană și s-a angajat să nu modifice legislația electorală în an electoral.

În acest context, președintele fracțiunii BCS a exprimat nemulțumire că majoritatea parlamentară promovează un proiect care încalcă aceste angajamente, încalcă Constituția Republicii Moldova, ba mai mult, ”nici nu a fost consultat cu experții Comisiei de la Veneția, deși în ultimii 10 ani, toate modificările la Codul Electoral din Moldova au fost întotdeauna coordonate cu experții Consiliului Europei și ai Comisiei de la Veneția”.

Vlad Bătrîncea a subliniat că fracțiunea BCS va sesiza Curtea Constituțională pe marginea acestui proiect, ținând cont, inclusiv de argumentele juridice ale comisiei parlamentare de profil.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE