Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei a decis in şedinţa din 18 decembrie, diminuarea cu 1,5 puncte procentuale pana la 14% anual a ratei de baza aplicate la principalele operaţiuni de politica monetara.

De asemenea, BNM a decis concomitent diminuarea cu 1,5 puncte procentuale – pana la 17,5% a normei rezervelor obligatorii din mijloacele atrase de câtre bănci in lei moldoveneşti si valuta neconvertibila, precum si din mijloacele atrase in valuta liber convertibila.

Astfel, specialiştii BNM estimează ca in urma micşorării ratei de baza, pentru a treia oara in ultimele 3 luni, va determina iniţierea procesului de micşorare a nivelului ratelor dobânzilor, inclusiv la operaţiunile de creditare. Concomitent, micşorarea normei rezervelor obligatorii cu 1,5 puncte procentuale va determina majorarea resurselor de creditare ale sistemului bancar cu circa 229 mln lei, 8,7 mln USD si 9,7 mln euro.

Potrivit, BNM, a treia micşorare consecutiva a ratei de baza si a normei rezervelor obligatorii a devenit posibila datorita scăderii ritmurilor inflaţiei. Prognozele Băncii Naţionale atesta menţinerea trendului descendent al inflaţiei pentru perioada ulterioara.

Norma diminuata a rezervelor obligatorii va fi aplicata începând cu perioada 21 decembrie 2008 – 05 ianuarie 2009.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE