Pe lista publicată marţi nu figurează niciun nume important, în afară de Charles Thompson Winters, cu titlu postum, la aproape 60 de ani de la condamnarea sa, în 1949, la 18 luni de închisoare şi 5.000 de dolari amendă pentru ajutorul acordat evreilor care au luptat împotriva arabilor pentru independenţa Israelului în 1948.

Potrivit unui oficial, Winters a încălcat legile americane, folosindu-şi comerţul pe care îl avea pentru a vinde bombardiere vechi B-17 evreilor. Winters nu a cerut niciodată graţierea, iar cei doi adevăraţi lideri ai acestei reţele au fost graţiaţi în 1961, respectiv 2000.

Este vorba despre un caz extrem de rar de graţiere postumă, singurul alt caz fiind cel al unui elev de culoare de la academia West Point, condamnat la închisoare.

Măsurile anunţate marţi vizează infracţiuni legate de escrocherie, detenţie ilegală de arme sau încălcarea legilor de combatere a drogurilor. Astfel, numărul graţierilor pronunţate de Bush în opt ani ajunge la 190, iar cel al comutării pedepselor la nouă.

Înainte de el, Jimmy Carter şi-a exercitat de 566 de ori dreptul la acordarea clemenţei, Ronald Reagan de 406 ori, iar Bill Clinton de 459 de ori. George Bush tatăl a pronunţat doar 74 graţieri şi trei comutări ale pedepselor.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe, Tony Fratto, a spus clar că Bush îşi rezervă dreptul de a mai pronunţa graţieri până la încheierea mandatului, la 20 ianuarie, în pofida polemicii provocate de Clinton, care a graţiat 140 de persoane în ultima zi de mandat.

Printre cererile depuse la Departamentul Justiţiei se află cea a magnatului presei Conrad Black, comparat cu "cetăţeanul Kane" al lui Orson Welles, închis pentru deturnarea a 60 dee milioane de dolari, dar şi cea a fostului parlamentar republican Randy Cunningham, a fostului guvernator democrat de Louisiana, Edwin Washington Edwards - implicaţi în afaceri de corupţie - sau cea a lui John Walker Lindh, numit "talibanul american", condamnat la 20 de ani de închisoare după ce a recunoscut că a luptat alături de talibani.

Un alt caz interesant este cel al lui Jonathan Pollard. Acest evreu american a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru spionaj în beneficiul Israelului.

Însă unul dintre cele mai sensibile cazuri este cel al fostului colaborator al vicepreşedintelui Lewis Scooter Libby, condamnat în 2007 la doi ani şi jumătate de închisoare şi la plata unei amenzi de 250.000 de dolari, într-un scandal legat de justificarea războiului din Irak.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE