Blocul ”Împreună”condamnă declarațiile recente ale ministrului de externe al Ungariei, făcute în timpul vizitei sale la Chișinău. Blocul Împreună a criticat dur afirmațiile ministrului ungar, considerându-le “inamicale și ostile” față de Republica Moldova și Ucraina.

În timpul conferinței de presă, Octavian Țîcu, candidatul la alegerile prezidențiale din partea Blocului Împreună, a declarat: “Suntem profund deranjați de lipsa de reacție a ministrului de externe, Mihai Popșoi, față de această declarație.”

Blocul ”Împreună” a subliniat importanța statutului de țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană, obținut de Republica Moldova la pachet cu Ucraina, și a criticat poziția Ungariei față de Ucraina, Rusia și războiul din Ucraina.

“Considerăm absolut ostilă o asemenea declarație care exclude Ucraina și antagonizează relațiile noastre cu Ucraina din moment ce Moldova este favorizată, iar Ucraina este discriminată”, a adăugat Țîcu.

Blocul ”Împreună” a solicitat demisia ministrului de externe, Mihai Popșoi, sau demisia sa în cazul în care nu are curajul să facă acest lucru.

Un alt participant la conferință, Iurie Reniță, fost ambasador, a subliniat lipsa de profesionalism și incompetență a lui Popșoi, menționând că acesta a comis gafe și erori reprobabile cu impact profund asupra spectrului politic național și european.

Reniță a criticat excesul de zel manifestat de Ungaria în Republica Moldova, în special vizavi de regiunea separatistă transnistreană și Găgăuzia, sugerând că Ungaria are interese ascunse în regiune.

Blocul ”Împreună”, format din Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor și Partidul Schimbării, a reiterat angajamentul său față de integrarea europeană a Republicii Moldova și a subliniat importanța solidarității cu Ucraina în contextul actual.

Blocul ”Împreună” a anunțat că va continua să monitorizeze situația din Republica Moldova și va reacționa prompt la orice evenimente care ar putea afecta parcursul european al țării.

Într-o conferință de presă la Chișinău Szijjártó a atacat Ucraina. El a spus că „Moldova, de exemplu, niciodată nu a generat subiecte ce ar prejudicia Ungaria. Ucraina a făcut asta continuu în ultimii ani. Și cred că suntem în drept să-i cerem să rezolve aceste situații. Pentru că nu este posibil ca, în timp ce vrei să aderi la UE, să generezi provocări de securitate energetică pentru două state membre – Ungaria și Slovacia”, a menționat șeful diplomației maghiare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE