La Bruxelles, joi, 28 octombrie sunt reluate negocierile privind ratificarea tratatului de la Lisabona și discuțiile asupra candidaturilor primului președinte al Uniunii Europene. În prim-plan apar rivalii Jean Claude Juncker și Tony Blair, potrivit AFP.
După ratificarea tratatului de la Lisabona privind reformarea UE de către șeful de stat al Cehiei, primul președinte al familiei europene va deține un mandat de doi ani și jumătate. Această funcție este prevăzută pentru eliminarea practicii actuale de rotație semestrială a statelor membre în UE. Printre candidați la președenția europeană figurează ex-premierul britanic Tony Blair și contracandidatul său luxemburghezul Jean-Claude Juncker.
Controversatul Blair
Tony Blair a fost desemnat candidat pentru a deveni primul președinte al Uniunii Europene. El este susținut de Marea Britanie şi Franţa, actor important pe arena politică europeană. Potrivit cotidianului britanic " The Guardian", actualul prim-ministru Gordon Brown a început campania de lobby. Astfel, Blair poate reveni pe scena politică internațională.
Tony Blair este un personaj controversat în Marea Britanie, deși a câștigat trei scrutine consecutive cu o majoritate absolută. Însă, parteneriatul său cu ex-președintele SUA, George W. Bush în războiul din Irak și invazia în Afghanistan, a fost defavorabilă Regatului Unit și mai ales imaginii sale. Aceste decizii i-au atras critici dure, el fiind catalogat drept lacheul Washingtonului. În numele luptei împotriva terorismului internațional, fostul premier britanic a impus măsuri interne la fel de criticabile. Au fost sporite împuternicirile poliției și au fost acordate beneficii oamenilor de afaceri britanici în schimbul finanțării Partidului Laburist.
Experții europeni consideră că deși nu a avut o contribuție importantă în politica internă și externă în perioada când a fost premier, Blair pare suficient de pregătit pentru a prezida uniunea celor 27 de state europene, cu o populație de peste 500 mln de locuitori. El și-a adus contribuția sa la extinderea UE de la 15 la 27 de membri.
Junker, celebrul “domnul Euro”
Prim-Ministrul luxemburghez Jean-Claude Junker este unul dintre cei mai influenți politicieni care cunoaște arta afacerilor europene. Candidatura sa la președenția UE este promovată de statele Beneluxului și Austria.
Junker este caracterizat în cercurile europene ca un negociator și orator abil, adept al zonei euro și susținător al Constituției Uniunii Europene. Numele său amintește de semnarea Tratatului de la Maastricht (1992), perioadă în care începe să fie numit drept „Mister Euro”.
În anul 2004 a fost înaintat candidat la funcția de președinte al Comisiei Europene din partea Germaniei și Franței. Funcția însă i-a revenit lui Jose Manuel Barroso, reales în septembrie 2009.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE